Bylinka kontryhel: Pomocník všech žen

Když se procházíme po louce, vidíme kolem sebe květiny, byliny a stromy. A čas od času možná i nějakou roztodivnou houbu. I když jde ale o věci, které jsou velmi pěkné na pohled, málokdy víme, jak se jmenují, nebo zda mají nějaké pozitivní účinky. Jednou z bylin, která by nás ženy měla zajímat, je kontryhel. Víte proč?

Bez nadsázky platí, že byliny mohou mít stejně intenzivní účinky, jako tradiční léky. Je ale potřeba vědět které. S tím se pojí i znalost jejich použití a nežádoucích účinků. Jinak hrozí, že i ta nejméně nebezpečná rostlina nadělá s tělem pěknou neplechu. (Jen si to vezměte. Neškodný řebříček vám může způsobit bolest hlavy a omámení.)

Ne všechny byliny jsou navíc dobré pro všechny. Na pozoru se musí mít těhotné a kojící ženy, nebo lidé, kteří se léčí s nějakou zdravotní komplikací, nebo nemocí. (U třezalky tečkované dokonce hrozí selhání hormonální antikoncepce.) 

V dnešním článku se proto podíváme, na co vše se používá kontryhel. A také na to, zda má nějaký vliv na ženský reprodukční systém.

Co je to kontryhel

Kontryhel je léčivá bylina z čeledi růžovitých, která čítá nepřeberné množství poddruhů. V lidovém názvosloví se kontryhelu občas přezdívá husí nožka, klobouček nebo rosička. Běžně se nachází na horách a u vodních toků, kde je podmáčená půda. V minulosti byl kvůli svým účinkům nedílnou součástí lidového léčitelství.

účinky kontryhelu

Účinky kontryhelu

Kontryhel má mnoho účinků, kvůli kterým si zaslouží naši plnou pozornost. 

V minulosti se používal na/k:

  • Potlačení průjmu
  • Špatné trávení
  • Nadýmání
  • Žaludeční vředy
  • Cukrovku
  • Vodnatost
  • Záněty močového měchýře
  • Choroby jater a ledvin
  • Omývání ran
  • Ekzém
  • Záněty v ústech

Zajímavé je na něm to, že si ho dokonce oblíbili i alchymisté, kteří mu kvůli častému nošení dali název Alchemilla. Není ale jisté, zda měl nějaký vliv na jejich výsledky při výrobě zlata, nebo při hledání kamene mudrců. Spíše nikoliv.

jak užívat kontryhel

Těhotenství a menstruace

Jelikož ženy nejsou alchymisté (alespoň většinou), mohou z účinků kontryhele nerušeně těžit. Kontryhel byl dobrým pomocníkem proti silné menstruaci. Kontryhel v těhotenství se dokonce používal na posílení dělohy před porodem. (Pokud to chcete zkusit, nejprve se poraďte se svým ošetřujícím lékařem.) U starších žen také potlačuje nežádoucí projevy, které jsou spojené s menopauzou.

Jak ho užívat?

Kontryhelový čaj

Jedním z nejjednodušších způsobů, jak zařadit kontryhel i do vašeho života, je popíjení kontryhelového čaje, který se dá sehnat na internetu, v obchodech se zdravou výživou a v lékárnách. Dá se koupit nemíchaný, ale i ve směsích, které podporují ženskou pohodu a normální funkci reprodukčního systému.

kontryhelový čaj
kontryhelové kapky

Kapky

Pokud vám popíjení čajů z nějakého důvodu nevyhovuje, zkuste kontryhelové kapky na lžičku. Obvykle jsou vyrobené pouze z této rostliny.

V případě, že ani to nepovažujete za krok správným směrem, vyhovovat vám bude dlouhodobé užívání doplňků stravy pro ženy, které kromě kontryhele obsahují i řebříček a další rostlinky, které vám pomohou se postupně dostat zase do formy.

Napsat komentář