Co je to antikoncepce: Její druhy, vysazení a jak ji brát

Milování je nedílnou součástí života (prakticky) každého člověka na světě. Ještě relativně nedávno však bylo spojené s počínáním neplánovaných dětí. I když ani dnes neexistuje naprosto spolehlivá ochrana proti otěhotnění, hodně nám s tím pomáhají různé druhy antikoncepce. Jsou lepší prášky, kroužek nebo něco jiného? Na to se podíváme níže.

Ženské tělo má v produktivním věku schopnost každý měsíc otěhotnět. Pravděpodobnost, že se tak stane, se různí. Například podle četnosti styku, podle jeho načasování nebo podle zdraví a věku. Riziko otěhotnění je ale (až na těhotenství, či přechod) prakticky vždycky. 

I když to dříve ženy věděly, neměly žádné účinné prostředky, které by dokázaly nechtěnému otěhotnění zabránit. Naštěstí, dnes žijeme v moderní době, kdy máme dostupných variant ochrany hned několik. Samozřejmě, plnohodnotná forma antikoncepce pro muže, která by byla srovnatelná s tou ženskou, zatím neexistuje. Takže, sice se teď musíme spoléhat hlavně na sebe. Ale i tak máme díky těmto metodám mnohem větší svobodu a kontrolu nad tím, kam směřujeme.

To, že antikoncepci používáte ale neznamená, že to děláte dobře. Co byste o ní tedy měla vědět?

co je antikoncepce druhy

Co je antikoncepce?

Antikoncepce, nebo také kontracepce, je prostředek, který má zabránit nechtěnému otěhotnění. To je možné díky tomu, že mechanismy antikoncepce znemožní splynutí spermie s vajíčkem. Ačkoliv mají někteří lidé vůči používání různých druhů antikoncepce výhrady (typicky jde třeba o některé silně věřící), jde o prostředek, který přispívá k efektivnímu plánování rodičovství. Který má zároveň schopnost ovlivňovat počet uměle ukončených těhotenství v populaci.

I přesto, že antikoncepce dala párům svobodu, je potřeba znát účinnost antikoncepce. Zvlášť, pokud se v rámci užívání vyskytnou nějaké problémy. (Zvracení, průjem, užívání některých léků, které omezují její vstřebávání, zapomnětlivost atd.) Právě tyto skutečnosti mají velký vliv na selhání antikoncepce. Ne všechny druhy antikoncepce navíc chrání před pohlavně přenosnými chorobami.

Druhy antikoncepce

Pokud začnete o užívání antikoncepce přemýšlet, hned na začátku musíte sama, nebo se svým lékařem zhodnotit, jaký druh antikoncepce pro vás bude nejvhodnější. I z hlediska vašeho zdravotního stavu.

Hormonální antikoncepce

Jednou z prvních variant je hormonální antikoncepce. Ta v těle ženy ovlivňuje funkci hormonů. Často také zabraňuje ovulaci. Na trhu jsou jednofázové druhy hormonální antikoncepce (každá tableta obsahuje dávku estrogenů s příměsí gestagenů), či dvoufázová hormonální antikoncepce. Dokonce existují i minipilulky, které jsou vhodné pro kojící ženy. Jsou ale méně účinné. A mohou způsobovat nepravidelnost v cyklu. Pokud ženě vybraná antikoncepce nevyhovuje, může se setkat s krvácením při antikoncepci, které se objevuje mezi dvěma menstruačními krváceními.

hormonální antikoncepce

Jelikož hormonální antikoncepce zasahuje do ženského těla, není vhodná pro všechny. A speciálně ne pak pro ženy, které kouří, nebo pijí nadměrné množství alkoholu. (Může to vést ke zvýšenému riziku trombózy a dalších negativních jevů.) U hormonální antikoncepce je také potřeba hlídat pravidelnost užívání. Myslete i na užívání dalších léků, na zvracení a na průjem. To vše může spolehlivost hormonální antikoncepce negativně ovlivnit. Také myslete na to, že vás hormonální antikoncepce neochrání před přenosem pohlavně přenosných chorob. Proto s novým partnerem vždy vyžadujte kondom a výsledky testů.

nehormonální antikoncepce

Nehormonální antikoncepce

Pokud nemůžete hormonální antikoncepci z nějakého důvodu používat, druhou variantu pro vás představuje nehormonální antikoncepce. Při volbě druhu ale myslete na to, že ne všechny vykazují stejně vysokou míru spolehlivosti. V některých případech se může spolehlivost antikoncepce zvýšit tím, že budete jednotlivé druhy kombinovat mezi sebou navzájem.

Zkusit můžete:

  • Pesar a spermicidní gel
  • Kondomy
  • Nitroděložní tělísko

Ženy si také mohou zvolit sterilizaci. Oproti mužské sterilizaci je ale v jejich případě zákrok nevratný. Mezi nehormonální druhy ochrany proti početí patří i metoda počítání plodných a neplodných dnů, nebo přerušovaná soulož. Tyto metody ale vykazují (v porovnání s ostatními metodami) jen velmi nízkou spolehlivost.

Nouzová antikoncepce

Nouzová, nebo-li postkoitální antikoncepce, je takříkajíc pilulka PO. Nejčastěji po ní sahají ženy, které měly nechráněný pohlavní styk. Nebo některá z antikoncepčních metod selhala. (Například došlo k prasknutí kondomu.)

nouzová antikoncepce

Nouzová antikoncepce neslouží jako tradiční antikoncepce. Obsahuje mnohem větší dávku hormonů, které mají zabránit oplodnění vajíčka. Ačkoliv je dnes relativně dobře dostupná, pokud už k oplodnění vajíčka došlo, před postupem těhotenství vás ani tak neochrání. (Platí ale, že čím dříve pilulku žena užije, tím větší by měla být její účinnost.) Také je nutné se předem informovat, zda je pro vás použití nouzové antikoncepce vhodné. To se obvykle dočtete v příbalovém letáku.

Vysazení antikoncepce

Ženy, které dlouhodobě užívají prášky, mohou přijít do bodu, kdy začnou přemýšlet o tom, jak vysadit hormonální antikoncepci. Myslete na to, že není vhodné prášky vysazovat uprostřed cyklu. Když už, počkejte, až doberete balení/platíčko. O svém záměru také nezapomeňte informovat svého gynekologa, který vám dá další důležité instrukce. 

Také počítejte s tím, že po vysazení antikoncepce může dojít k těhotenství. (Ano, můžete otěhotnět už při prvním nechráněném cyklu.) Také můžete zaznamenat silnější a bolestivější menstruaci, PMS, změny nálad, bolest v podbřišku během ovulace či zhoršení pleti.

jak brát antikoncepci

Jak brát antikoncepci

Antikoncepci vám musí vždy předepsat lékař. Bez toho nemáte šanci se k hormonální antikoncepci dostat.

Aby byla antikoncepce účinná, je nutné ji začít užívat první den vašeho menstruačního krvácení. (Ten je považován za první den cyklu.) Dále je nutné používat antikoncepci každý den, ve stejnou hodinu. Také myslete na to, že je nutné dávat pozor na další léky, zdravotní stavy a bylinky, které by mohly účinnost hormonální antikoncepce negativně ovlivnit. (Z toho důvodu si před prvním použitím antikoncepce pořádně přečtěte příbalový leták. A v případě potřeby se k němu buď vraťte, nebo zavolejte lékaři.)

Napsat komentář