Sex při menstruaci: Je bezpečný? Známe rizika

Menstruace je období v měsíci, během kterého ženy nemají příliš velkou chuť na to se milovat. Kromě toho, že nás mnohdy trápí nafouknuté břicho, křeče a nevolnost si můžeme připadat neatraktivní a špinavé. Co když ale kývnete na to, že budete mít během menstruace sex? Hrozí vám při něm nějaká rizika?

Sex je zdravou součástí života. Jenže, cyklus, který připravuje ženy k reprodukci, někdy způsobuje, že se mu raději vyhýbáme. Z našeho úhlu pohledu je menstruace obdobím, během kterého nás sužují bolesti a nepředvídatelné psychické výkyvy. Také se mnohdy cítíme nateklé a nafouklé. A krev? No fuj! 

Radovánky s partnerem si tedy mnohem raději uchováme pro dobu, kdy se zase cítíme ve své vlastní kůži. A nemůžeme protějšek vyděsit zkrvavenými prostěradly, které v něm mohou evokovat některou ze scén z nedávno shlédnutého hororu. 

Ovšem, sex během menstruace je v naší společnosti takové tabu, že se mu často vyhýbají i ženy (či páry), které by o něj jinak měly zájem. Jelikož žijeme v moderní společnosti, zásadní je to, co si přejete dělat vy. A nikoliv to, co po vás chtějí ostatní. Takže si sex můžete užít stejně, jako v jiných fázích měsíce.

Aby to ale dopadlo jak nejlépe může, rozhodně vám neuškodí, když budete znát pár tipů a pravidel, která zajistí, že akt proběhne bezpečně a komfortně. 

Sex během menstruace – ano, či ne?

Každý z nás je z jiného těsta. To znamená, že zatímco některé ženy se na sex během menstruace těší a užívají si ho, jiné jsou raději, když v tomhle čase mají od sexuálních návrhů svého protějšku klid. Někdo z páru navíc může mít o sex během menstruace zájem. Zatímco ten druhý (a je jedno, jestli je to žena, nebo muž), toto téma bojkotuje. Jak verbálně, tak prakticky. Jde tedy o velmi individuální záležitost, o které by si měli oba otevřeně promluvit.

sex při menstruaci rizika

Ti, kteří říkají, že je sex během menstruace skvělý mnohdy zmiňují, že sexuální stimulace ženy může ulevovat od nepříjemných projevů periody. (Jako jsou například křeče v podbřišku, nebo bolest hlavy.) Také existuje jen celkem malé riziko toho, že žena otěhotní. Ale není to samozřejmě pravidlem.

Rizika sexu při menstruaci

Když pomineme, že vám hrozí nehoda v podobě zkrvaveného ložního prádla, mohlo by se zdát, že žádná další rizika v této věci nefigurují. Ale není to až tak úplně pravda.

Mezi reálná rizika patří:

  • Nákaza pohlavně přenosnou chorobou (i kvůli tomu, že je během sexu na scéně přítomna i krev, přes kterou se řada těchto chorob přenáší)
  • Nevhodné používání pomůcek (například sex s tamponem, nebo menstruačním kalíškem nejde dohromady)
  • Možné těhotenství

Co se týče těhotenství, obecně se menstruace pokládá za bezpečné období. Šance na otěhotnění se ale ani přesto nepohybuje na nule. V první řadě, hodně záleží na tom, kdy žena ovuluje. Sice se říká, že ovulace přichází zhruba ve 14. den cyklu. Berme ale v úvahu skutečnost, že se jedná o informaci, která je (plus/mínus) platná pro ženy, které mají délku cyklu 28 dní. S tím, že prvním dnem cyklu je první den menstruace. Pokud máte délku cyklu rozdílnou, můžete ovulovat i 7. den. Tedy, zhruba ke konci menstruace. Riziková je i skutečnost, že mužské sperma může po ejakulaci v ženě přetrvávat až 72 hodin. Takže mu nevadí si na uvolněné vajíčko, které je připravené k oplodnění, chvíli počkat.

sex při menstruaci rizika

Jak se na něj připravit?

Pokud se rozhodnete, že sex během menstruace zkusíte, určitě je vhodné si pod sebe do postele položit jeden, nebo dva ručníky. To by mělo zabránit tomu, že si znečistíte ložní prádlo. Také bude vhodnější, když žena nebude zaujímat polohy, během kterých je nahoře. Což by mohlo krvi dovolit, aby volně vytékala z jejího těla ven. Což by mohlo být nepříjemné. Pokud je pro vás přítomnost krve drastická, uvažujte o intimnějším osvětlení. Vhodná je opodál stojící lampa, nebo světlo svíček.

Dbejte na hygienu

Žena by se měla před i po skončení sexuálního styku osprchovat. Kromě toho, že se tak lépe připravíte na akt se očistíte od krve i po něm. Což by vám mělo přidat na pocitu jistoty. 

Určitě není od věci, když během styku s partnerem během menstruace použijete kondom. Kromě toho, že partner nebude celý od krve minimalizujete riziko těhotenství, či přenosu pohlavně přenosných chorob. 

Jaký je váš názor na sex během menstruace? Dáváte mu zelenou, nebo pro vás červená znamená jasné STOP?

Napsat komentář