Plodné a neplodné dny: Příznaky, výpočet a otěhotnění

Kdy jsou plodné dny by měla vědět každá reprodukčně aktivní žena. Jde totiž o čas, kdy existuje největší pravděpodobnost otěhotnění. Je doba, kdy má žena plodné dny, u každé z nás stejná? A pokud ne, pomůže s jejich výpočtem kalkulačka?

Ženský reprodukční cyklus se neustále opakuje. Až do doby, kdy vyhasne funkce vaječníků a ženy přestanou být plodné. Pro některé jde o dlouho vytoužené vysvobození. Jiné vnímají ztrátu schopnosti počít jako důvod k lítosti. 

Ať se řadíte do kterékoliv kategorie žen, měla byste znát termín ovulace a plodné dny. I když to zní hodně podobně, není to úplně to samé. Proto se pohodlně usaďte a přečtěte si vše, o čem vás (možná) nikdy nenapadlo přemýšlet a co vám zapomněli říct při hodinách biologie ve škole.

Co jsou plodné a neplodné dny?

Mnoho žen tak nějak tuší, že má plodné dny po menstruaci. A technicky vzato na tom není nic špatně. Problém je v tom, že jejich nástup je velmi individuální. Navíc, netrvají jen v den ovulace, ale i několik dní před ní (a teoreticky i po ní). 

Pokud tedy nemáte zájem o to počít, ale měla jste nechráněný styk v průběhu plodných dní, máte poměrně velkou šanci na otěhotnění. V jiných fázích cyklu je riziko otěhotnění menší, ale ne vždy úplně nulové.

příznaky plodných dnů

Příznaky plodných dnů

Ženský cyklus vnímá každá žena jinak. Není dokonce vyloučeno, že uživatelky hormonální antikoncepce, nebo méně pozorné ženy na sobě nevidí v období ovulace a plodných dnů vůbec žádný rozdíl. Neznamená to, že by byly méně ženami. Jen to prostě mají jinak. 

Mezi možné příznaky plodných dnů patří:

  • Bolest v podbřišku
  • Mírně zvýšená teplota
  • Napětí v prsou
  • Větší chuť na sex
  • Vyzývavější chování a zevnějšek
  • Změna tónu hlasu
  • Odlišný výběr sexuálního partnera (v době ovulace by to u vás nejspíš vyhrál silně maskulinní muž, kterého byste jinak doma po zbytek cyklu nechtěla)

Ne všechny ženy těmito změnami procházejí. Ovšem, příroda je příroda. Nedá se nic dělat.

Jak vypočítat plodné dny?

Spoléhat se při výpočtu plodných dní a ovulace na obecné poučky a kalkulačky nemá velký smysl. Za modelový se považuje cyklus, který trvá 28 dní. Existují ale i ženy, které mají cyklus 21 dní. Či ženy, které mají menstruaci i po více než 30 dnech. U každé ženy navíc perioda trvá jinak dlouhou dobu. Takže je bláhové se domnívat, že čas ovulace je u každé z nás jednodný.

Pokud chcete mít co největší jistotu, neobejde se to bez důkladného sebezkoumání. Každý den si měřte bazální teplotu. A jakmile dojde na přechodnou dobu k jejímu zvýšení, s největší pravděpodobností ovulujete. Aby byly výsledky co nejpřesnější, hodí se měření provádět několik měsíců po sobě. Díky tomu vyloučíte, že šlo o chybu. 

Ovšem, jakmile začnete stárnout, může se vám termín ovulace posunout. Měsíční cyklus se totiž neustále vyvíjí

výpočet plodných dnů

Lze otěhotnět mimo plodné dny?

Plodné dny jsou ty, v průběhu kterých může mužské sperma přežít v těle ženy. Tím pádem není nutné, abyste se s intimním sblížením trefila přímo do období ovulace. Během těchto dní je obecně nejvyšší pravděpodobnost, že otěhotníte. (Některé zdroje uvádí, že v mladém věku je pravděpodobnost okolo 25 %. Takže lze otěhotnět do čtyř měsíců od počátku snažení.) V průběhu stárnutí se šance na otěhotnění postupně snižují.

Když zůstaneme u modelového příkladu, pět dní před ovulací existuje 0,5 až 7% šance na otěhotnění. Čtyři dny před ovulací je šance na otěhotnění okolo 8-17 %. Nechráněný styk tři dny před ovulací zvyšuje šanci na 8-23 %. Jeden den před ovulací dokonce může šance na otěhotnění vyskočit až na 34% pravděpodobnost.

Otěhotnět lze s malou pravděpodobností i po ovulaci. Úplně nejmenší šanci na otěhotnění ale máte během menstruace. Opět to ale neplatí pro všechny ženy, protože ty, které mají velmi krátký cyklus, nebo cyklus s abnormalitami, už mohou mít na cestě další uvolněné vajíčko. Z toho důvodu vám radíme, abyste používaly nějakou formu ochrany proti nechtěnému otěhotnění a nespoléhaly jste se na náhodu.

Napsat komentář