Co jsou to menstruační kalhotky a jak fungují?

Menstruace je něco, s čím se potýká drtivá většina populace žen. Jde o proces, v průběhu kterého tělo opustí neoplodněné vajíčko s krví a nevyužitou děložní výstelkou. Kromě toho, že se můžete cítit mizerně to pěkně leze do peněz. V neposlední řadě kvůli odpadu, který pravidelně vzniká, trpí i planeta. Mohly by to vyřešit menstruační kalhotky?

Mnoho žen bere menstruaci jako nutné zlo. A to i přesto, že si nepřejí být těhotné. Přeci jen, je to období, v průběhu kterého často zažívají menstruační křeče v podbřišku a změny nálady. Nezvyklý nebývá ani nedostatek energie. Některé ženy si dokonce stěžují na nevolnost, zvracení a na další komplikace, které jim znesnadňují fungování v každodenním životě.

Kromě jiného, odtékající krev s výstelkou je potřeba nějak zachytávat, jinak by docházelo k nežádoucímu znečištění. V současné době si ženy nejčastěji volí mezi používáním jednorázových tamponů a vložek. Případně se rozhodnou pro používání menstruačního kalíšku. (Což ale nemusí být alternativa pro dívky, které ještě neměly sexuální styk, či pro ženy, které ho neumí zavést a nosit.) 

Mohou být řešením menstruační kalhotky?

Co jsou to menstruační kalhotky?

Menstruační kalhotky jsou nová hygienická pomůcka pro ženy, které mají periodu. V podstatě jde o spodní prádlo, které vypadá jako vaše běžné spodní kalhotky. Rozdíl je ale v tom, že kalhotky obsahují savé vrstvy, které znemožňují, aby z nich krev vytékala ven. Spousta z nich má i speciálně upravené okraje na nohavičkách, takže by krev neměla prosakovat ani tudy. 

Menstruační kalhotky se vyrábějí v několika variantách, jejich budoucí majitelka si obvykle vybírá podle toho, jak silnou má menstruaci. Po použití stačí kalhotky vymáchat ve studené vodě a vyprat. Po uschnutí jsou opět připravené k dalšímu použití. Cena menstruačních kalhotek se různí. V dnešní době, kdy je na trhu víc značek, lze tento typ kalhotek sehnat už od 400 korun/kus. Dražší modely se mohou pohybovat okolo 700-1000 korun/kus.

co jsou menstruační kalhotky jak fungují

Jak fungují?

Každý výrobce menstruačních kalhotek má trochu jinou technologii výroby. Tím pádem nelze říct, že by byly všechny stejné. I když fungují na podobném principu. 

V menstruačních kalhotkách bývají přítomny materiály, které by šlo klasifikovat jako pokročilé. (Hovoříme například o nanovláknech.) Použité textilie zachytávají menstruační krev a znemožňují jejímu vytékání. V některých kalhotkách pak mohou být i speciální materiály, které zabraňují množení nežádoucích mikroorganismů.

Jak si vybrat menstruační kalhotky

V současné době je většina menstruačních kalhotek na českém trhu černých. Kromě toho, že je to nenápadná barva (takže nikdo v posilovně nebo v šatně nepozná, že jde o menstruační kalhotky), je to i praktické. Samozřejmě si ale můžete z ciziny objednat i menstruační kalhotky, které mají jinou barvu, nebo jsou dokonce vzorované.

Největší rozdíl je v tom, jak jsou menstruační kalhotky ušité. Některé mohou mít zvýšený pas. Jiné se podobají pánským boxerkám. Jiné by se daly klasifikovat jako kraťásky, či jako tradiční černé kalhotky s mírným vykrojením. Luxusní menstruační kalhotky mohou mít dokonce krajkovou vsadku po stranách. Lze navíc očekávat, že postupem času se bude sortiment menstruačních kalhotek ještě rozšiřovat.

jak vybrat menstruační kalhotky

Kromě jiného, vždy se podívejte na to, pro jak silnou menstruaci jsou dané kalhotky určené. Není vyloučeno, že budete muset kombinovat dva druhy kalhotek na den a na noc, nebo na začátek a konec menstruace. Od věci není ani čtení uživatelských recenzí, ze kterých si lze udělat poměrně dobrý obrázek o tom, jestli kalhotky neprotékají a pokud ano, tak za jak dlouhou dobu.

Kdy se vyplatí je používat?

S menstruačními kalhotkami se nepojí prakticky žádné omezení. Mohou je nosit zralé ženy, ale i mladé dívky, které mají problém s nošením vložek. (Třeba ve dnech, kdy mají tělocvik.) Jelikož se na první pohled nedají rozpoznat, hodí se i na společenské akce, pracovní schůzky nebo na spaní. (Zvlášť, pokud mají ženy strach z toho, že u partnera doma, či ve společné domácnosti zašpiní prostěradlo.) 

Některé ženy kombinují nošení menstruačních kalhotek s nošením tamponů a vložek přes den. Další si je oblíbily natolik, že jiné metody ochrany před protečením nepoužívají. Jak tedy vidíte, jde o velmi variabilní řešení, které lze zároveň považovat i za (o něco) šetrnější k planetě.

Napsat komentář