Co je to anovulační cyklus a jak ho poznat?

Aby mohla žena otěhotnět, potřebuje menstruační cyklus. To ale není jediná podmínka, kterou musí splnit. V průběhu menstruačního cyklu je jedna fáze vyhrazená pro ovulaci, v průběhu které se uvolní z vejcovodu vajíčko, které se může spojit se spermií. Co když ale máte anovulační cyklus?

I když to vypadá, že otěhotnět je snadné, opak je pravdou. Příroda to vymyslela tak, že ženy mají nejlepší podmínky pro otěhotnění pouze jednou za měsíc. (Samozřejmě, vliv hraje víc faktorů, ale obecně to tak více méně je.) 

V první řadě, žena musí mít menstruační cyklus. Ten většinou nastává na začátku puberty a znamená to, že je dívka schopná počít. Další podmínkou je dostatek tukové tkáně. Pokud žena žádnou nemá, o menstruaci velmi často přichází. (Což je problém žen, které hodně a intenzivně sportují, nebo hladoví.) Pak je ve hře i ovulace a to, jestli je vajíčko spojené se spermií životaschopné. 

I když žena může mít na první pohled normální menstruační cyklus, nemusí ovulovat. (Tedy, z jejího vaječníku se neuvolní vajíčko, které je možné oplodnit.) V takovém případě hovoříme o anovulačním cyklu.

Co všechno anovulační cyklus způsobuje? Má nějaké projevy? A dá se nějak léčit?

Co je to anovulační cyklus

Jak už bylo řečeno, anovulační cyklus je cyklus, v průběhu kterého nedochází k ovulaci, která je nezbytná pro spojení vajíčka se spermií. Žena, která má anovulační cyklus, na sobě navíc nemusí vůbec nic zpozorovat. Anovulační cyklus se totiž s krvácením nevylučuje. Někdy je za anovulačním cyklem zdravotní problém, jindy anovulační cykly navozují ženy samy tím, že užívají antikoncepci.

příznaky anovulační cyklus

Příčiny anovulace

V první řadě je za anovulačními cykly biologie ženského těla. Mladé dívky, které začnou menstruovat jsou obvykle schopné počít. Na druhou stranu, organismus některých dozrává trochu pomaleji. Mohou tedy menstruovat, ale nemusí mít ovulaci. (Každopádně, pokud je dívka sexuálně aktivní, měla by se chránit. Minimálně kondomem.)

Anovulační cykly mívají častěji i ženy, které jsou na prahu menopauzy. V té době dochází zásoba kvalitních vajíček a dochází k masivním změnám v menstruačním cyklu následkem změněné hormonální činnosti.

Dále může být za anovulačním cyklem:

  • Příliš nízká tělesná váha
  • Extrémní cvičení
  • Vysoká hladina stresu
  • Užívání antikoncepce, která zabraňuje ovulaci

Jak poznat anovulační cyklus a nejčastější příznaky

Anovulační cyklus nemusí mít žádné příznaky. Z toho důvodu o tomto problému nemusí žena vědět do chvíle, kdy se začne snažit počít. Dá se ale říct, že faktorem, kterého by si měly ženy více všímat, je nepravidelná menstruace. Odpověď vám ale může dát jen lékař, který je schopen detailně prozkoumat vaši hormonální činnost.

jak poznat anovulační cyklus

Léčba anovulace

Pokud máte anovulační cyklus a snažíte se o početí miminka, je potřeba se nechat hodně důkladně zkontrolovat. Na základě výsledků vám lékař doporučí nejlepší způsob léčby.

Lékař se bude snažit přijít na to, zda za vašimi anovulačními cykly není vliv vašeho životního stylu. V takovém případě vám může doporučit méně cvičit, přibrat na váze, méně se stresovat nebo vysadit váš způsob antikoncepce. Pokud je hlavní příčinou hormonální činnost, lékař vám předepíše léky, které by měly pomoci s její úpravou.

Páry, které se neúspěšně snaží o těhotenství ženy mohou najít pomocnou ruku na klinikách asistované reprodukce. Jejich pracovníci jsou obvykle specialisté na léčbu neplodnosti. A to jak ženské, tak té mužské. V takovém případě je ale potřeba mít informace o tom, zda máte nárok na zapojení do programů pojišťovny. (Některé hradí umělé oplodnění jen ženám do určitého věku.) Také je potřeba mít po ruce dostatečnou výši volných finančních prostředků, protože mnohdy jde o běh na delší trať a první pokus nemusí být úspěšný.

Pokud do této varianty nechcete z nějakého důvodu jít, je to v pořádku. Ne každý má nervy na běhání po doktorech a na nekonečný koloběh vyšetření a nejistoty. V případě velkého zájmu o dítě můžete nějaké adoptovat, nebo se stát jeho pěstouny. 

Vlastní dítě to sice nebude, ale svým rozhodnutím můžete někomu pomoci prožít lepší život.

Napsat komentář