Co znamená krvácení po styku a jak ho řešit?

Krvácení po sexu je velmi nepříjemný nález, který může odkazovat na široké spektrum potíží. Proto, pokud se s ním potýkáte, určitě ho neignorujte a zkuste zjistit jeho příčinu.

Sexuální styk by měl být pro oba partnery příjemný. Jenže, ženské tělo a sexualita čelí mnoha různým problémům. Některé se týkají konkrétních fází jejich života. Další zase souvisejí s chorobami, o kterých nemusí mít ženy dlouhou dobu vůbec žádné tušení.

Jak ale poznat, kdy je krvácení po styku (relativně) normální a kdy je nutné vyhledat pomoc lékaře?

Na to se podíváme níže.

Co znamená krvácení po styku?

Krvácení po styku by určitě nemělo být přítomno. Když už se ale objeví, je potřeba udržet svou hlavu v dokonalém klidu. Nemusí to být totiž tak hrozné, jak to na první pohled vypadá. Někdy má krvácení po styku mechanickou příčinu. Nedošlo k dostatečné lubrikaci a ve vaší intimní oblasti se udělaly trhlinky, které mohou krvácet. Případně vám může začít o něco dřív menstruace. (Ano, i to se stává.)

krvácení po styku těhotenství ovulace menopauza

Krvácení po styku při ovulaci

Pokud neberete hormonální antikoncepci, s největší pravděpodobností u vás dochází k pravidelné ovulaci (nemusí to být ale pravidlem, některé ženy mohou mít z různých důvodů anovulační cykly). Ovulace se u mnoha žen projevuje slabým krvácením, které se může objevit i po styku. V tomto případě nemusí mít krvácení se stykem nic společného. (Pouze se oba faktory sešly v jeden čas.)

Krvácení po styku v těhotenství

O něco pozornější by měly být ženy, které pozorují krvácení po styku v těhotenství. Jakýkoliv výtok od růžové přes červenou a hnědou totiž může znamenat, že se s jejich těhotenstvím něco děje.

Krvácení po sexu v těhotenství může znamenat, že máte změny na děložním čípku. Proto je důležité objednat se na prohlídku k lékaři. Také může jít o znak infekce, která může být pro miminko nebezpečná. V pokročilejších fázích těhotenství může být krvácení po sexu jedním z prvních příznaků nadcházejícího porodu. Ve všech případech však platí, že byste se měly vždycky spojit se svým ošetřujícím lékařem.

Krvácení po styku v menopauze

V průběhu menopauzy dochází k vysušování vaginálních stěn. Proto by se měly dámy vybavit dostatečným množstvím lubrikačního gelu. Nelze ale samozřejmě vyloučit ani jiné příčiny, mezi které patří infekce, problémy s děložním čípkem a podobně. Opět je vhodné spojit se s vaším ošetřujícím lékařem.

krvácení po pohlavním styku příčiny léčba

Kdy navštívit lékaře?

Každá žena by měla chodit od puberty až do konce života k ženskému lékaři, který je pravidelně prohlédne. Díky tomu lze předejít mnoha problémům, které mohou zahrnovat polypy a změny na děložním čípku, které mohou signalizovat rakovinu. (Jak víte, když se na problém přijde včas, je možné zlepšit vaši prognózu.)

Lékaře je nutné navštívit i v případě, že máte podezření, že jste byly v kontaktu s osobou, která trpí pohlavně přenosnou chorobou. A pak i kdykoliv v průběhu těhotenství.

Jak řešit krvácení po sexu

Pokud už nechcete tuto nepříjemnost zažít, mějte po ruce kvalitní lubrikační gel. Ideálně na bázi vody, protože takový gel nepoškodí vaše erotické pomůcky a mnohdy ani kondomy. Pokud se na základě vyšetření u lékaře ukáže, že jste se nakazily pohlavně přenosnou chorobou, musíte se léčit. (Kromě HIV a genitálních oparů to naštěstí celkem jde.)

Dále vám může pomoci odstranění polypů a nasazení léčby na rakovinu. (Pokud jde o váš případ, držíme palce a přejeme vám hodně štěstí!)

U mechanické příčiny také přijde vhod edukace partnera. Zkuste mu říct, aby byl při styku s vámi šetrnější. Pozitivní může být v tomto ohledu i delší předehra, která vás lépe naladí na styk s ním.

Na některé problémy vám může pomoci i dlouhodobé užívání doplňků stravy s bylinkami, které mohou vhodně podpořit konzervativní léčbu.

Napsat komentář