Jak se měří bazální teplota?

Graf bazální teploty vypadá celkem jasně. Pokud vám teplota na několik dní stoupne, ovulujete a máte největší šanci na otěhotnění. V praxi to ale tak jednoduché být nemusí. Hlavně proto, že v průběhu měření teploty může vyvstat spousta dalších otázek.

Bazální teplota před menstruací může být jiná než bazální teplota v době ovulace. Hodně žen, které se rozhodly tuto metodu vyzkoušet, také řeší, jaký si vybrat teploměr na měření bazální teploty. Stačí klasický rtuťový, který vám zůstal ještě po mamince, nebo je lepší moderní digitální teploměr? A kde přesně se bazální teplota měří a jak dlouho?

Na to se společně podíváme níže.

Co je to bazální teplota?

Bazální tělesná teplota je termín, který se používá v souvislosti s otěhotněním, či jeho prevencí. Při správném (a hlavně dlouhodobém) měření může žena na jeho základě vystopovat ovulaci, v průběhu které se z vaječníku uvolní zralé vajíčko. Problém s měřením bazální teploty ale spočívá v tom, že může být zkreslená.

měření bazální teploty v těhotenství

Ovlivňuje ji například:

  • Nemoc
  • Nekvalitní spánek
  • Večerní pití alkoholu
  • Pozdní ulehnutí do postele
  • Teplota v místnosti
  • Hormonální antikoncepce
  • Hladina hormonů
  • Stres

A podobně. Teplota se navíc musí správně měřit ráno po probuzení, ještě předtím, než žena půjde vykonávat jakoukoliv jinou aktivitu.

Jak na měření bazální teploty

Jak už bylo řečeno, žena musí měřit svou bazální teplotu každý den. Nejlepším momentem je čas bezprostředně po probuzení, kdy ještě ležíte v posteli.

Co se týče typu teploměru, vhodnější je ten digitální. Částečně i kvůli tomu, že u rtuťového teploměru hrozí jeho rozbití.

Žena by se měla měřit cca 5 minut. Teploměr se zasouvá do konečníku, do vagíny či do úst. Podmínkou spolehlivého měření je to, aby se žena měřila vždy na stejném místě.

Jak poznat ovulaci podle bazální teploty?

Zkusme teď na chvíli předpokládat, že vaši teplotu neovlivnily žádné další procesy, které by mohly přispět k vadnému výsledku.

V takovém případě pravděpodobně vysledujete, že před ovulací se vaše tělesná teplota pohybuje v rozmezí 36,3 až 36,8 °C. V době ovulace se pak teplota obvykle posune až na hodnoty nad 37 °C.

nízká bazální teplota

Nízká bazální teplota v těhotenství

Ženy po celém světě se snaží zjistit, jestli má úspěšné otěhotnění vliv na tělesnou teplotu, nebo ne. Pravda je ale taková, že v současné době vám na tuto otázku nemůže dát nikdo správnou odpověď.

Říká se, že vyšší bazální teplotu mají ženy během těhotenství. Na druhou stranu, teplota může zůstat zvýšená až do chvíle, kdy žena začne menstruovat.

Internetové diskuze se také plní dotazy, jestli je možné mít nízkou bazální teplotu v těhotenství a pokud ano, tak co přesně to znamená. Samozřejmě, ač chápeme starostlivost nastávajících maminek, možná by bylo vhodné si dát po otěhotnění s měřením teploty na nějakou dobu pohov. Právě proto, že vás nečekané výsledky mohou zbytečně stresovat. Což nedělá dobře jak vám, tak ani vašemu budoucímu miminku.

V případě dotazů a pochybností je nejvhodnějším řešením rozhovor s vaším gynekologem. Jsme ale přesvědčení, že vás uklidní a taktéž vám navrhne, abyste se přestaly tak sledovat.

Vyzkoušejte doplňky stravy pro ženy, které podporují normální menstruační cyklus.

Napsat komentář