Slabá menstruace: Nejčastější příčiny a jak ji řešit

Velmi slabá menstruace je pro většinu žen signálem, že jsou těhotné. Na špinění ale může mít vliv i široké spektrum dalších faktorů, které můžeme ovlivnit změnou svého životního stylu. Co vše byste měly o slabé menstruaci vědět?

Co si budeme povídat. Mnohé ženy by byly nadšené, kdyby žádnou menstruaci neměly a nic by je neomezovalo v jejich plánech na dovolenou, nebo při plánování romantických dostaveníček s partnerem. V takovém světě ale nežijeme, takže (mimo dětství, těhotenství a menopauzu) se musíme smířit s tím, že krvácení každý měsíc přijde. (Nikoliv však jako hodinky, protože některé ženy mají s pravidelností menstruačního cyklu trochu problém.)

Za normálních okolností menstruace trvá 3-7 dní. Na začátku bývá přítomno špinění, po kterém následuje silnější krvácení. Ke konci menstruace slábne, znovu se objeví špinění a perioda skončí.

Co když se vás ale slabé menstruační krvácení drží po celou dobu vaší periody?

Co znamená slabá menstruace

Menstruace, ale i celý ženský reprodukční systém, je velice citlivý mechanismus, který dokáže reagovat i na velmi drobné odchylky. Většina žen zhruba ví, jaká je síla jejich menstruace, takže tu slabší dovedou detekovat celkem přesně. A to může vést ke znepokojení, zda je všechno v pořádku.

Hned na úvod vás musíme uklidnit. Za předpokladu, že vás netrápí krvácení mimo cyklus, nebo krvácení v těhotenství, je slabší menstruace považována za neškodnou.

co znamená slabá menstruace příčiny

Příčiny slabé menstruace

Jak už bylo řečeno, na menstruaci má vliv široké spektrum faktorů, z nichž některé můžeme ovlivnit a další zase vůbec.

Za slabší menstruací může být:

  • Nižší, nebo naopak vyšší věk (na začátku bývá menstruace spíš slabší, opět slábne okolo období klimakteria)
  • Anovulační cyklus
  • Změna tělesné hmotnosti (především její ztráta, problémy s menstruací mívají i zapálené sportovkyně a ženy s poruchou příjmu potravy)
  • Těhotenství
  • Perimenopauza
  • Nesprávně fungující štítná žláza
  • Syndrom polycystických ovarií
  • Stres

Jak můžete vidět, opravdu není důvod se kvůli slabší menstruaci znepokojovat. Mnohé z výše uvedených bodů jsou naprosto normální součástí ženského života.

Slabá menstruace při antikoncepci

Slabší menstruaci mohou mít ženy, které užívají hormonální antikoncepci. Na druhou stranu, nemusí to být vždy pravidlem. Tělo každé ženy je jiné, takže se liší i jeho reakce na pravidelné podávání hormonů. Slabší menstruaci nemusí mít při antikoncepci ani ženy, které mají menší srážlivost krve. (A tím pádem jsou náchylnější k většímu krvácení při úrazech a podobně.)

slabá menstruace při antikoncepci a na začátku těhotenství

Slabá menstruace na začátku těhotenství

Se slabou menstruací se ženy pravidelně setkávají na začátku těhotenství. Většinou je to motivuje k tomu, aby si koupily těhotenský test a objednaly se na prohlídku k lékaři. (Domácí těhotenské testy jsou totiž jenom orientační.)

Jak řešit slabou menstruaci?

Ne vždy je slabá menstruace problém, takže ji nemusíte řešit žádným způsobem. Neplatí to ale vždycky. Například ženy, které hodně cvičí, nebo mají poruchu příjmu potravy, by měly projít důkladnou lékařskou diagnostikou a měly by navštívit specialistu, který jim pomůže navrhnout jídelníček na míru. Díky tomu zvládnou ženy přibrat a mnohdy i začít znovu menstruovat. (Tato změna ale nebývá ze dne na den.) 

S lékařem by měly být ve spojení i ženy, které trpí syndromem polycystických ovarií a těhotné ženy. Občasné špinění nemusí nic znamenat, ale kvůli plodu je důležité se o všem podezřelém pobavit s odborníkem.

V neposlední řadě vám může pomoci redukce stresu, který má negativní vliv na zdraví celého organismu. Třešničkou na dortu může být dlouhodobé užívání bylinných doplňků stravy pro ženy.

Napsat komentář