Polyp v děloze: Příznaky a jak se ho zbavit?

Každá žena by měla od začátku menstruace chodit na preventivní prohlídky ke gynekologovi. Ten jednou ročně zkontroluje, jestli nedochází k podezřelým změnám na děložním čípku a zda má žena zdravou dělohu a vaječníky. Co když vám ale řekne, že máte děložní polypy?

Pravidelná docházka ke gynekologovi by měla být pro každou ženu naprostou samozřejmostí. Lékař jednou ročně zkontroluje ženské pohlavní orgány a také se ujistí, že žena nemá podezřelou bulku v prsu, která by mohla být zhoubného původu.

Mnoho žen ale prohlídky u ženského lékaře zanedbává. Ne vždy totiž bývají příjemné. Navíc, opravdu je nutné někam chodit, když nejste sexuálně aktivní, nebo už nemenstruujete? Budete se divit, ale je. Díky tomu se totiž podaří včas zachytit další patologické změny, které nemusí mít s vaším sexuálním životem nic společného.

Jak se projevují polypy v děloze? A dají se nějak léčit?

Co je to polyp?

Polypy jsou ve své podstatě výrůstky, které nemusí vyrůst jen v děloze. Jejich velikost je obvykle menší než 1 cm. Také je možné mít v děloze víc než jeden polyp. I když to zní trochu hrozivě, děložní polypy jsou v populaci relativně normální a málokdy bývají zhoubné. I přesto ale mohou ženám způsobovat potíže.

Patří mezi ně:

  • Postmenopauzální krvácení
  • Předčasná neplodnost (tím máme na mysli, že žena není schopna otěhotnět ještě před menopauzou)
  • Bolest
  • Silné menstruační krvácení
co je to polyp v děloze příznaky

Příznaky polypu v děloze

O polypech v děloze nemusíte vůbec vědět, ale je docela pravděpodobné, že v průběhu času se začnou nějak projevovat.

Mezi jejich příznaky patří:

  • Nepravidelné menstruační krvácení
  • Špinění a krvácení mimo menstruaci
  • Silnější menstruace
  • Krvácení i po skončení reprodukčně aktivního období
  • Silné menstruační křeče a bolesti

V případě, že se u vás objeví neobvyklé krvácení mimo cyklus, nebo krvácení po menopauze, vždy jde o důvod k návštěvě vašeho ženského lékaře.

Jak se zbavit polypu v děloze?

V první řadě je potřeba říct, že při detekci polypů musí lékař zjistit, jestli nemají zhoubný charakter. Tento postup je důležitý, protože snadno odhalí rakovinu dělohy, která by vás mohla v extrémních případech připravit o život. Z toho důvodu toto vyšetření neodmítejte.

jak se zbavit polypu v děloze odstranění

Přírodní léčba a bylinky

Ne ve všech případech je nutné polyp léčit. Zvlášť, pokud lékař zjistí, že vám nezpůsobuje žádné zdravotní komplikace. V takové chvíli vám doporučí polyp v děloze sledovat prostřednictvím krvácení mimo cyklus a dalších jevů, které polyp v děloze obvykle způsobuje.

V takové chvíli můžete upravit svůj jídelníček, do kterého můžete zařadit větší množství mořských ryb, libového masa, citrusového ovoce, luštěnin a zeleného čaje. Také se doporučuje kontrolovat tělesnou hmotnost. Co se týče bylinek, vyzkoušet můžete například drmek obecný a ploštičník hroznatý.

Odstranění polypu

Jediným opravdu efektivním způsobem, jak se dá polypu v děloze efektivně zbavit, je operace. Podle toho, kolik polypů máte, může být tento zákrok proveden buď v lokální, nebo v celkové anestezii. Nemusíte se tedy bát nepříjemných pocitů, ani nadměrné bolesti. Myslete ale na to, že i po vyjmutí existuje riziko, že se vám polypy v děloze udělají znovu. Je tedy vhodné se s lékařem pobavit o vhodných způsobech prevence tohoto problému.

Už jste zkusila dlouhodobé užívání bylinných doplňků stravy pro ženskou reprodukci?

Napsat komentář