Nejlepší babské rady při menstruaci: Znáte všechny?

Menstruace je proces, který mnoha ženám komplikuje život. Kolikrát se vám už stalo, že jste chtěla někam odjet, ale musela jste zůstat kvůli menstruačnímu krvácení doma? Mnoho žen se také snaží příchod menstruace odložit, nebo urychlit. Víte, jaké babské rady na menstruaci ženy nejčastěji používají?

Kdyby ženy neměly menstruační cyklus, který se navíc ještě periodicky opakuje, nemohlo by dojít k otěhotnění. I když některé tuto myšlenku vítají, pravda je taková, že pro lidstvo by to mělo fatální následky. (Leda, že by se lidé začali rozmnožovat nějakým jiným způsobem.)

Z toho důvodu se musí všechny ženy na světě naučit, jak mají se svým menstruačním kalendářem žít. Možná právě proto máme po ruce široké spektrum babských rad, které by měly přispět ke zmírnění menstruačních bolestí, k vyvolání menstruace, anebo dokonce k jejímu oddálení.

Které babské rady fungují nejlépe? A které lze naopak zařadit mezi mýty?

Babské rady na menstruační bolesti

S menstruačními bolestmi se alespoň jednou v životě setkala snad každá žena. Většina to řeší léky na bolest, které jim mají pomoci normálně fungovat. Asi ale nemusíme říkat, že z dlouhodobého hlediska není toto řešení příliš dobré. (Nadměrné užívání léků může mít negativní vliv na játra a podobně.) Z toho důvodu se vyplatí zkusit pár babských rad, které vám pomohou se uvolnit, a zároveň nebudou mít na vaše tělo žádné negativní dopady.

babské rady na menstruační bolesti

Na bolest při menstruaci můžete vyzkoušet:

  • Nahřívací polštářek (stačí ho přiložit na podbřišek)
  • Teplou koupel, nebo sprchu
  • Cvičení jógy
  • Pití dostatečného množství tekutin
  • Masáž s esenciálním olejem (růžový olej, olej z levandule…nezapomeňte ale na nosič, kterým může být olivový olej)
  • Zvýšený příjem vitamínu D, vitamínů skupiny B a vitamínu E

Menstruační bolesti mohou zhoršovat i některé potraviny a nápoje. Jmenovat bychom mohli například kofein, sůl, alkohol a mastné/průmyslově zpracované potraviny.

Babské rady na oddálení menstruace

Pokud se chystáte na nějakou důležitou akci, ale její průběh vám má zhatit menstruace, je pochopitelné, že hledáte cesty, jak ji oddálit. Ovšem, problém s touto disciplínou spočívá v tom, že skoro žádná z babských rad v tomto případě nefunguje. Některé metody se dokonce nepovažují za bezpečné. (Bezpečné je prakticky jen cvičení, ale hodně záleží na jeho četnosti a intenzitě. A pak také zvýšená konzumace čočky ve dnech před začátkem periody. Tato metoda ale opět nemá potvrzenou účinnost.) Určitě nezkoušejte pít velké množství želatiny, protože vám může způsobit vážné zažívací potíže.

Mezi tipy, které při oddálení menstruace opravdu fungují, lze řadit jen metody, které působí přímo na ženský hormonální systém. (Hormonální antikoncepce a lék Norethisteron.)

babské rady oddálení vyvolání menstruace

Babské rady na vyvolání menstruace

To samé lze aplikovat i na rady, které mají vést k vyvolání menstruace. Ačkoliv jich existuje hodně, reálný účinek jich má jen pár. Například zvýšená konzumace vitamínu C vám s velkou pravděpodobností k ničemu nebude. O něco lépe to vypadá se zvýšenou konzumací ananasu. Ačkoliv nepomáhá vyvolat periodu na přání, jeho příjem může vést ke zpravidelnění cyklu. Vyzkoušet můžete i kurkumu, které se připisuje široké spektrum příznivých účinků na organismus.

Dále se doporučuje:

  • Teplá vana
  • Snížení stresové zátěže
  • Sex

Samozřejmě, je třeba počítat s tím, že tyto babské rady mohou fungovat u vaší kamarádky, ale ve vašem případě fungovat nemusí. Každé tělo je jiné a je potřeba přijmout, že pokud není na menstruaci připravené (nebo na ni naopak připravené je), bez použití chemických a lékařských prostředků (jako je třeba injekce na vyvolání menstruace) to někdy prostě nepůjde.
Jelikož ale menstruační cyklus úzce souvisí s psychickou pohodou ženy a s jejím celkovým životním stylem, hodí se vyzkoušet bylinné doplňky stravy na menstruaci, které lze užívat i dlouhodobě.

Napsat komentář