Příčiny nepravidelné menstruace a jak to řešit?

Ačkoliv ženy pravidelně menstruují, ne u všech je jejich perioda přesná jako hodinky. V některých případech dokonce přichází zcela nepravidelně. Ačkoliv malý výkyv nemusí nic znamenat, nepředvídatelný menstruační cyklus může poukazovat na nějaký vážnější problém, který by měla žena začít řešit. Co v takové situaci dělat?

Menstruační cyklus je sice relativně pravidelný, ale rozhodně není celý život stejný. Může reagovat na zvýšenou hladinu stresu, na změnu tělesné hmotnosti, či na přibližující se přechod. Změny v menstruačním cyklu obvykle zaznamenávají i ženy, které mají po porodu, nebo ty, které vysadí hormonální antikoncepci.

I když by se mohlo zdát, že nepravidelná menstruace není až takovým problémem, opak je pravdou. Prakticky žádná z nás nechce dostat “své dny” ve chvíli, kdy je nečeká. Nepravidelná menstruace také zhoršuje odhad doby ovulace, takže může dojít k neplánovanému otěhotnění, nebo k němu naopak nedojde (v případě, že po něm naopak toužíte).

Co se může za nepravidelnou menstruací skrývat? A dá se to nějak řešit?

Důvody a příčiny nepravidelné menstruace

Nepravidelnou menstruaci může způsobit široké spektrum potíží. Drtivá většina důvodů však souvisí s hormonální nerovnováhou. Než se ale začnete děsit toho, že s vámi není něco v pořádku, prozradíme vám, že občasná nerovnováha se může někdy objevit i u zdravých žen.

příčiny nepravidelné menstruace

Mezi hlavní viníky nepravidelné menstruace může v tomto ohledu patřit:

  • Stres
  • Hormonální antikoncepce
  • Ztráta hmotnosti
  • Příliš intenzivní cvičení
  • Přirozená změna hormonální činnosti

Nelze ale vynechat ani vážnější potíže, mezi které řadíme syndrom polycystických ovarií, poruchy příjmu potravy, endometriózu, onemocnění štítné žlázy a mnoho dalších.

Nepravidelná menstruace po porodu

Po těhotenství, v jehož průběhu žena devět měsíců nemenstruovala, ji čeká šestinedělí, v průběhu kterého odchází z těla očistky. Jakmile toto období skončí, mnoho žen překvapí, že jejich těla najednou fungují jinak, než na co byly dříve zvyklé.

Pokud kojíte, lze očekávat, že po dobu kojení nebudete menstruovat. (Není to sice pravidlem, ale obvykle to tak je.) Když pak menstruace přijde, může být buď silnější a bolestivější, nebo naopak mírnější a nebudete o ní skoro vědět. Počítejte ale s tím, že nikdy nevíte, kdy se vaše menstruace znovu objeví. Pokud tedy nechcete neplánovaně otěhotnět, s partnerem používejte nějaký šetrný způsob ochrany. (Ideální je v této situaci kondom.)

Nepravidelná menstruace po vysazení antikoncepce

Se změnou menstruace počítejte i po vysazení antikoncepce. V první řadě, antikoncepce držela vaše hormony na uzdě, takže menstruace přicházela přibližně ve stejnou dobu, a nebyla příliš intenzivní. Jakmile ale necháte vše na přírodě, ukáže se váš pravý menstruační cyklus, který nemusí být pravidelný. (Není to ale vina hormonální antikoncepce, vaše tělo se pouze vrací do původního stavu.) Také počítejte s tím, že váš přirozený cyklus bude mít tendenci víc reagovat na stres a na další životní okolnosti, kterými zrovna procházíte.

nepravidelná menstruace menopauza antikoncepce

Jak poznat ovulaci při nepravidelné menstruaci?

Ovulace se u žen projevuje velmi podobně. Většinou v nějaký den ucítíte nepříjemné píchání v podbřišku. Také můžete mít větší chuť na sex a můžete mít citlivější prsa. Také můžete vyzkoušet měření bazální teploty (ještě ráno v posteli). Ačkoliv to není nejspolehlivější ukazatel (například kvůli nemoci, kdy vám může stoupnout teplota), v době ovulace by se vám měl teploměr ukazovat mírně vyšší číslo.

Co pomůže a jak ustálit menstruaci?

Ne vždy lékař přijde s tím, že je potřeba váš problém nějak léčit. V takové chvíli vám může pomoci přírodní léčba, která zahrnuje bylinky. Mezi nejoblíbenější bylinky patří drmek obecný, který dovede zmírňovat i projevy PMS. Dále se v doplňcích stravy pro ženy používá pelyněk černobýl, který se v minulých dobách používal na vyvolání menstruace. V neposlední řadě je mezi ženami velmi oblíbená pupalka, která je též skvělým pomocníkem při řešení problémů.

Vyzkoušejte dlouhodobé užívání bylinných doplňků stravy na menstruaci, doplňte je zdravějším životním stylem, který by měl zahrnovat i úpravu hmotnosti, a uvidíte, jaký to bude mít na vaši periodu účinek.

Napsat komentář