Velmi silná menstruace: Příčiny a jak ji zmírnit

Silná a dlouhá menstruace jsou problémy, se kterými musí žít velké množství žen. Kromě toho, že jim tento stav způsobuje potíže s udržováním osobní hygieny, mohou čelit i nedostatku železa. Co dalšího byste měla o silné menstruaci vědět? Na to se společně podíváme níže.

Silná menstruace v noci vás může probouzet ze spaní. Hlavně ze strachu, aby se vám nestala nějaká nepříjemná nehoda, po které by utrpělo vaše prostěradlo s matrací. Silná menstruace ženy mnohdy uvrhává i do sociální izolace, protože se jim kvůli ní nemusí chtít jezdit na výlety s přáteli, nebo koupat k vodě během letních veder.

Jelikož menstruaci považujeme za běžnou součást života, se kterou se ženy musí naučit nějak vycházet, silná menstruace u nás není propustkou k absenci ve škole, ani důvod k čerpání volna v práci. A tak se ženy modlí, aby ve svých dnech náhodou neprotekly na veřejnosti, nebo při hodinách tělesné výchovy.

Co je příčinou silné menstruace? A co byste měla vědět o silném krvácení v těhotenství a přechodu?

Co znamená silná menstruace?

Silná menstruace není vždycky problém. O tom, že něco není úplně v pořádku hovoříme až ve chvíli, kdy silné krvácení ženě znemožňuje účastnit se běžných denních aktivit. Běžně žena během menstruace ztratí cca 30 až 40 ml krve. V případě silného krvácení to ale může být až 80 ml.

velmi silná menstruace příčiny

Nejčastější příčiny

Příčin nadměrného krvácení při periodě existuje mnoho. Může jít například o nezjištěné abnormální srážení krve. (Některým lidem se krev sráží pomalu, což je činí náchylnější k většímu krvácení i v případě malých zranění, u menstruace to funguje podobně.) Dále může jít o vedlejší efekt léků na ředění krve.

Na vině je dále:

  • Hormonální nerovnováha
  • Myom
  • Rakovina ženských pohlavních orgánů

A mnoho dalších vážných problémů, které často vyžadují spolupráci s lékařem.

Silná menstruace v těhotenství

Silná menstruace v těhotenství rozhodně není normální. Z toho důvodu by měla každá těhotná okamžitě vyhledat pomoc svého ošetřujícího lékaře. Může jít buď o příznak mimoděložního těhotenství, které může ohrozit život ženy, nebo o příznak probíhajícího potratu.

V případě, že těhotenství dopadlo úspěšně, po porodu počítejte se silným poporodním krvácením, v průběhu kterého z těla odchází takzvané očistky.

silná menstruace v přechodu těhotenství

Silná menstruace v přechodu

Jakmile ženám začne vyhasínat funkce vaječníků, může docházet ke změnám menstruačního krvácení. Některé ženy reagují na změnu hormonů nepravidelným krvácením a slabším špiněním. Další ženy ale zažívají opravdu silnou menstruaci. V případě, že už menstruaci nemáte, ale i přesto jste začala krvácet, jde o jeden z průvodních znaků polypů, či dokonce rakoviny. Z toho důvodu byste měla pravidelně navštěvovat svého ženského lékaře, který zajistí, že budou vaše reprodukční orgány pod odborným dohledem.

Jak ji zmírnit?

Prvním řešením může být užívání hormonální antikoncepce. Toto řešení ale není vhodné pro všechny ženy bez rozdílu. Také může dojít k odstranění myomů a polypů, nebo k úplnému odstranění dělohy.

Jelikož jde o radikální řešení, místo toho se ženám v reprodukčním věku doporučuje pít dostatek tekutin a zvýšit příjem vitamínu C. Určitě také neuděláte nic špatného, pokud zvýšíte přísun železa, které vám může kvůli intenzivnímu krvácení chybět. Také se můžete spolehnout na přírodní doplňky stravy pro ženy, které obsahují bylinky na podporu ženského reprodukčního zdraví.

Napsat komentář