Krvácení mimo cyklus: Co znamená a jak se ho zbavit

Bolest v podbřišku je u žen poměrně častý jev, který se spojuje s ovulací a menstruací. Ovulaci může v některých případech dokonce doprovázet krvácení mimo periodu. Co když se ale dostaví silné krvácení mimo cyklus? A co s tím má společného přechod? Na to vše se podíváme níže.

Krvácení ženám přidělává v průběhu života řadu starostí. Nemluvíme jen o standardním měsíčním krvácení, kvůli kterému se posouvá například termín dovolené. O dost horší bývá krvácení mimo cyklus, které nejde předvídat, a které může způsobit neočekávané znečištění oděvu. (A případně i další vážné zdravotní komplikace, se kterými žena nemohla počítat.)

Co za krvácením mimo cyklus může být? A jak si s ním poradit?

Co znamená krvácení mimo cyklus?

Za krvácení mimo cyklus označujeme vše, co nesouvisí s naší pravidelnou periodou. Jediným přijatelným vysvětlením je krvácení během ovulace, v průběhu které se z vaječníku uvolní zralé vajíčko, které je připraveno k oplodnění. Také může jít (čistě teoreticky) o následek hrubšího styku s partnerem. Vše ostatní se ale považuje za nenormální.

co znamená krvácení mimo cyklus příčiny

Jeho nejčastější příčiny a důvody

Mimo výše uvedené se lze setkat i s krvácením mimo cyklus po 40, kdy dochází k masivním změnám hormonální činnosti. Ve své podstatě jde tedy o projev hormonální nerovnováhy.

Mezi další příčiny patří:

  • Stres
  • Potrat
  • Rakovina
  • Změna léků
  • Podezřelý růst uvnitř ženských orgánů (například polyp atd.)

Jelikož do sebe žádná žena nevidí, je důležité, abyste se objednala na prohlídku ke svému ošetřujícímu lékaři, který vás důkladně zkontroluje a ujistí se, že vám nehrozí nic vážného. (U krvácení v těhotenství to pak platí především.)

jak na krvácení mimo menstruaci

Jak řešit krvácení mimo menstruaci?

Slabé krvácení během ovulace nemusíte řešit, protože jde o rozšíření jev, který se považuje za normální. Pokud trpíte na vaginální suchost, určitě vám pomůže i používání lubrikačních gelů, které minimalizují tření, které může způsobovat krvácející trhlinky.

Pokud máte nepravidelnou menstruaci, lékař vám může doporučit i používání hormonální antikoncepce. Z dalších tipů se pak nabízí dlouhodobé užívání bylinek a vitamínů na menstruaci, které dovedou zmírnit její negativní projevy.

Napsat komentář