Bolavá, nateklá a citlivá prsa: Jak to řešit?

Bolest prsou po stranách je problém, se kterým se setkává mnoho žen před začátkem periody. Bolest prsou na dotek může doprovázet i píchání v podbřišku, nedostatek energie a v některých případech dokonce i nevolnost. Co na nateklá a citlivá prsa funguje? Na to se podíváme níže.

Ženy jsou naučené na to, že změna jejich hormonálních hodnot vede k širokému spektru projevů, z nichž ne všechny jsou příjemné. Své o tom vědí především ty, které kromě silné menstruace bojují s bolavými, nateklými a citlivými prsy, která jsou háklivá na jakýkoliv dotek, natož na stimulaci od partnera.

Jelikož se tento problém celkem často opakuje, je pochopitelné, že ženy hledají cesty, jak se tohoto projevu ženství zbavit. Jde to ale vůbec? A pokud ano, jak?

Co způsobuje bolest prsou?

Bolest prsou může způsobovat široké spektrum běžných, ale i hodně vážných problémů. V první řadě může jít známku toho, že nosíte špatnou velikost podprsenky. Ženy v produktivním věku mají také daleko větší riziko vzniku nejrůznějších cyst. Nelze ale úplně vyloučit ani rakovinu prsu nebo o zjizvenou tkáň (například po plastice prsou) a podobně. Pokud se tedy domníváte, že je váš typ bolesti nějaký podezřelý nebo si dokonce nahmatáte bulku v prsu, měly byste tento problém řešit se svým lékařem.

Nateklá a citlivá prsa při menstruaci

Při menstruaci dochází k hormonální bouři, kterou mohou doprovázet silné křeče v podbřišku, průjem, zvracení, omdlévání, teplota, nedostatek energie a bolest prsou. Některé ženy uvádějí, že bolest prsou většinou bývá nejhorší těsně před začátkem krvácení, pak se obvykle zmírní a sama odezní. (Aby se pak další měsíc vrátila.) Tento jev je normální, takže není potřeba se kvůli němu znepokojovat.

bolavá nateklá citlivá prsa

Bolest prsou v přechodu

Bolest prsou není ničím výjimečným ani v přechodu, protože tělo najednou funguje v úplně jiném režimu. (Čtěte: V těle je nedostatek ženských hormonů a to si toho samozřejmě všímá.)

Jelikož je ale v pokročilejším věku zvýšené riziko rakoviny prsu, ženy by určitě neměly podceňovat mamografickou prevenci.

Jak řešit bolest prsou?

V úvahu pro vás přichází užívání doplňků stravy na menstruaci, které dovedou zmírňovat příznaky hormonálních výkyvů. Vzhledem k tomu, že obsahují komplex několika bylinek, nabídnou vám větší množství benefitů než pokud byste se rozhodla pro užívání pouze jedné rostliny.

Také zkuste:

  • Nošení lepší podprsenky (dobrou volbou je třeba sportovní bez kostic)
  • Omezení pití kávy, čaje a slazených nápojů
  • Omezení soli
  • Přikládání studených a teplých obkladů
  • Pravidelnou fyzickou aktivitu

Všechny tyto tipy by měly přispět k tomu, že budete svou periodu a bolest prsou snášet o něco lépe.

Napsat komentář