Cviky na menstruační bolesti: Jak na ně?

Menstruační bolest trápí velké procento žen. I přesto nemohou zůstat doma a musí podávat špičkové výkony ve škole i v práci. Jelikož tato bolest významně snižuje ženinu spokojenost se životem, níže se podíváme na to, co vše na ni můžete vyzkoušet.

Bolest v průběhu menstruace se považuje za zcela přirozený jev. Nehledě na to, že některým ženám znemožňuje normální fungování, očekává se od nich, že budou odvádět plnohodnotnou práci a budou na své okolí příjemné.

Jelikož bolest často přetrvává i po návratu domů, je důležité vědět, jak si od ní (alespoň na chvíli) ulevit. Řešením nemusí být jen užívání léků na bolest, ale také cvičení, které spojíte s několika dalšími tipy. (Ovšem, v případě, že to nepomáhá, měla byste se nechat vyšetřit na endometriózu, která postihuje relativně hodně mladých žen.)

Jak poznat menstruační bolesti?

Menstruační bolest každá žena prožívá trochu jinak. Zatímco některé ženy vnímají jen občasnou křeč v podbřišku, která za chvíli zase poleví, další ženy zažívají při své periodě pravidelná muka.

Takové ženy mohou kvůli bolesti i zvracet, omdlévat nebo mohou být natolik paralyzované, že nedovedou ráno vstát ani z postele.

menstruační bolesti cviky

Jak zmírnit menstruační bolesti

Pokud byste se chtěla vydat farmakologickou cestou, můžete vyzkoušet užívání léků na bolest nebo užívání hormonální antikoncepce. Pro řadu žen to ale není přijatelné řešení, takže je vhodné znát i další tipy, které by vám mohly ve chvílích nouze pomoci.

V první řadě ženy nejčastěji sahají po nahřívacím polštářku, který si dávají na podbřišek. Pokud ho nemáte zrovna po ruce, můžete vyzkoušet i teplou sprchu nebo koupel. Teplo by mělo zapříčinit, že dojde k uvolnění křečí a mělo by se vám brzy udělat lépe.

Některé ženy paradoxně nedají dopustit ani na sex, protože dovede uvolnit hormony štěstí, dovede zmírnit bolest hlavy a také dovede zmírnit menstruační bolesti. Mnoho žen se mu ale vyhýbá, protože jim sex v průběhu menstruace přijde nepatřičný. Řešením by tedy mohla být masturbace.

Na menstruační bolesti může mít vliv i vaše životospráva, speciálně se s menstruačními bolestmi spojuje například:

  • Tuk z tučných potravin
  • Alkohol
  • Popíjení bublinkových limonád a nápojů
  • Kofein
  • Konzumace slaných jídel

Pokud tedy rozpoznáváte nějaké své oblíbence, možná by stálo za to je buď omezit, nebo zcela vyškrtnout.

cviky na bolestivou menstruaci

Cviky proti menstruačním bolestem

Cviky na bolestivou menstruaci by měly provádět jen ženy, které jsou toho schopné. Pokud je to to poslední, co si dokážete představit samu sebe dělat, určitě byste se k tomu neměla nutit. Také zapomeňte na to, že budete při menstruaci podávat nějaké vrcholové výkony.

Mezi přijatelné cvičení při menstruaci patří procházka na čerstvém vzduchu, nebo jiná (lehčí) intenzita kardia. Pokud vás baví silový trénink, v době menstruační bolesti snižte jeho intenzitu. Nápomocná může být i jóga s Pilates.

Cvičení během menstruace má mnoho pozitivních výhod, mezi které patří:

  • Snížení příznaků PMS
  • Zlepšení nálady
  • Zmírnění menstruačních bolestí

Také se ale uvádí, že příliš intenzivní cvičení, na které ale mohou být ženy v průběhu prvních dvou týdnů po menstruaci zvyklé, pro ně může být v době menstruace (natož ještě bolestivé) příliš náročné.

Proto, pokud zjistíte, že vám něco nejde tak, jak jste normálně zvyklá, nepřepínejte se a berte to prostě jako fakt. Ženské tělo je v průběhu jednoho měsíce pod nadvládou různých hormonů, takže se vyplatí o tomto jevu načerpat víc informací a následně tomu přizpůsobit svůj styl cvičení a vybraných pohybových aktivit.

Součástí vašeho boje s bolestivou menstruací může být i dlouhodobé užívání doplňků stravy na menstruaci, které obsahují bylinky pro ženy. Ty mohou zmírňovat její negativní projevy a vy se tak můžete oddávat většině svých běžných denních aktivit, na které jste normálně zvyklá.

Napsat komentář