Myom v děloze: Příznaky a jak se ho zbavit?

Žádná žena si nechce v ordinaci svého lékaře vyslechnout, že má děložní myom. I tak jde ale o poměrně častý problém, se kterým se v životě setká velké procento z nich. Má nějaké příznaky? Má na něj nějaký vliv strava? A jak přesně vypadá jeho léčba?

Ženské zdraví je ovlivňováno hormony a mnoha dalšími faktory, z nichž některé není možné vlastní vůlí ovlivnit. Z toho důvodu je důležité, aby dámy nezanedbávaly prevenci u svého gynekologa, který se každý rok ujistí o tom, že je s vámi vše v nejlepším pořádku.

Kromě HPV, kvasinkových infekcí, neplodnosti a dalších negativních jevů (jako je například syndrom polycystických ovarií a podobně), hodně žen si od lékaře vyslechne, že mají myom na vaječníku, v děloze nebo v jiné oblasti reprodukčního traktu.

Co to ten myom přesně je? A je nebezpečný?

Co je to myom?

Myomy jsou nádory, které vyrůstají z měkké tkáně, nejčastěji se nachází v děloze. Ve většině případů nebývají zhoubné, ale neplatí to vždycky. Ty malé mohou mít velikost jako hrášek, ty velké pak mohou dosahovat velikosti grepu. Také se celkem často stává, že ženy mají myomů v reprodukčním ústrojí víc, obvykle mívají rozdílnou velikost.

Že jde o častý problém dokládají i statistiky. Ve věku 35 let má potíže cca 40-60 % žen. Ještě častější je u žen kolem padesátky, kdy ho má až 80 % z nich.

co je to myom na děloze příznaky

Příznaky myomu v děloze

Myom v děloze nemusí mít vždy konkrétní příznaky, takže ani nemusíte vědět, že nějaký máte.

V případě, že nějaké příznaky jsou, obvykle jde o:

Asi nemusíme říkat, že tyto příznaky mohou mít i jiné příčiny, například poruchu krvácivosti, endometriózu a podobně.

Myom v těhotenství

Odhalit myom během těhotenství není vůbec jednoduché. Většina jich nezačne růst během těhotenství (největší riziko existuje především v prvních 3 měsících), ale mohou vám i tak způsobovat potíže. Může se dostavit krvácení a dokonce i spontánní potrat. V dalších fázích těhotenství pak může dojít k předčasnému porodu. Ten navíc může skončit císařským řezem, protože myom v děloze může narušovat normální vypuzování dítěte.

jak se zbavit myomů v děloze

Jak se zbavit myomů v děloze?

Po těhotenství může dojít k tomu, že se myomy samovolně zmenší, protože jsou navázány na změněnou hormonální činnost. V případě, že myomy nejsou zhoubné, často se nemusí nijak léčit. V případě potřeby můžete také užívat léky nebo podstoupit operaci na jejich odstranění.

Dále můžete vyzkoušet změnu životního stylu, která by měla zahrnovat:

  • Ztrátu nadbytečné tělesné hmotnosti
  • Zdravější jídelníček
  • Omezení konzumace nezdravých potravin
  • Aplikaci teplých obkladů na břicho
  • Teplé koupele
  • Cvičení jógy
  • Masáže

Co se týče vitamínů, ženy by si měly dopřát větší množství vitamínu D, vitamínu E, hořčíku, vitamínu B1, vitamínu B6 a mnoho dalších.

Na pomoc si můžete vzít i bylinky, které mohou zmírnit příznaky vašich potíží. Poměrně často jde o takové, které se spojují s harmonizací ženského hormonálního systému. Kromě zeleného čaje můžete vyzkoušet, pórnatku kokosovou a mnoho dalších.

Jelikož ale vaše tělo potřebuje komplexní péči, nejlepším řešením pro vás bude, když bylinky nebudete užívat samostatně, ale místo nich vyzkoušíte bylinné doplňky stravy pro ženy, které zmírňují negativní projevy menstruace, mezi které může patřit bolest s křečemi, citlivost a bolest prsou a mnoho dalších, které se obvykle spojují s kolísáním hladiny ženských pohlavních hormonů.

V neposlední řadě také nezapomínejte na již zmíněné prohlídky u ženského lékaře, protože vám pomůže sledovat aktuální stav a povahu případných dalších myomů, které se mohou v průběhu vašeho reprodukčně aktivního života nečekaně objevit.

Napsat komentář