Co znamená špinění před menstruací a jak se ho zbavit?

Špinění před a po menstruaci obvykle naznačuje, že se s organismem ženy něco děje. Ne vždy to musí znamenat něco vážného, obvykle se ale doporučuje věnovat tomuto jevu zvýšenou pozornost. Má v tom roli progesteron? A dá se tohoto problému nějak zbavit?

Za normálních okolností ženy krvácí jednou do měsíce, kdy se děloha zbavuje nevyužité sliznice v případě, že nedošlo k oplodnění uvolněného vajíčka. Výjimku představuje ještě lehké špinění při ovulaci, ke kterému může docházet, pokud žena neužívá hormonální antikoncepci.

Když pomineme ještě případné oděrky, ke kterým mohlo dojít kvůli intenzivnější sexuální aktivitě, neexistuje mnoho dalších důvodů, proč by měly ženy mimo tyto chvíle krvácet. Z toho důvodu je důležité, abyste věnovaly špinění náležitou pozornost.

Co vše byste o něm měly vědět?

Je špinění před menstruací normální?

Špinění obvykle znamená, že krvácíte mimo cyklus. Jelikož je v jeho průběhu přítomno jen malé množství krve, samo o sobě většinou bývá neškodné. Celkem často jde ale o ukazatel toho, že se s vámi něco děje, z toho důvodu se ho nevyplatí ignorovat.

je špinění před menstruací normální příčiny

Nejčastější příčiny

I když samotné špinění nemusí být závažné, jeho příčina už být může. Neplatí to ale o všech případech, takže než začnete panikařit, měla byste vzít rozum do hrsti a objednat se na lékařskou prohlídku.

V jejím průběhu se může zjistit:

  • Těhotenství
  • Že vám nevyhovuje dosavadní typ antikoncepce
  • Že jde o ovulaci
  • Že přichází na scénu perimenopauza
  • Rakovina
  • Polyp
  • Že došlo k traumatu (například při sexu)
  • Pohlavně přenosná choroba
  • Zánětlivé onemocnění pánve
  • Fibroid
  • Endometrióza
  • Syndrom polycystických ovarií

Aby toho nebylo málo, ještě to může být onemocnění štítné žlázy, stres nebo vedlejší účinek léků, které berete. Opravdu to s tím špiněním tedy není tak jednoduché, jak by se mohlo na první pohled zdát.

Růžové špinění

Růžové špinění většinou doprovází ovulaci, která přichází cca 1 týden po skončení menstruace. Toto špinění bývá přítomno jen ve chvílích, kdy neužíváte hormonální antikoncepci. Také může jít o špinění, které je způsobeno implementací oplodněného vajíčka.

Dlouhé špinění

Dlouhé špinění může poukazovat na nevyhovující typ antikoncepce, takže bychom se na vašem místě poradili s lékařem. Některé ženy také mohou špinit v době, kdy by přišla menstruace, ale kvůli těhotenství nemá normální průběh.

Jak se zbavit špinění před menstruací

Jak se zbavit špinění před menstruací?

Jelikož špinění může způsobit opravdu široké spektrum faktorů, je důležité znát jeho příčinu. Je totiž jisté, že pokud jste těhotné, nemusíte ho s největší pravděpodobností vůbec nijak řešit. Naopak, u pohlavně přenosné choroby nebo rakoviny bude muset lékař zajistit účinnou léčbu.

Pokud se však ukáže, že jde o naprosto normální jev, který souvisí s vaším přirozeným cyklem (a není v něm patrná žádná patologie), vyzkoušejte dlouhodobé užívání přírodních doplňků stravy na menstruaci, které dovedou zmírnit její negativní projevy. Mezi ně může patřit například bolest v podbřišku nebo otok prsou.

V případě, že byste se potřebovaly před špiněním nějak ochránit, většinou pomáhá nošení tenkých intimních vložek, o kterých během dne skoro ani nevíte. Další alternativou pak mohou být menstruační kalhotky, které by mohly vyhovovat i starším ženám, které mohou po porodu trpět problémy s inkontinencí. (A tím pádem mohou mít zbytečně nízké sebevědomí.)

Když k tomu ještě přidáte zdravý životní styl, který by měl zahrnovat dostatek spánku, redukci stresu, pravidelný pohyb a zdravější jídelníček, vaše perioda by vám měla přestat dělat takové potíže.

Napsat komentář