Jak urychlit menstruaci? Tipy, jak na to

Menstruace je projevem toho, že nedošlo k otěhotnění. Celý systém se tedy resetuje a připraví se na další potenciální oplodnění. Jelikož perioda může někdy přijít nevhod, nebo nemusí být příjemná, mnoho žen hledá cesty, jak ji urychlit. Je to ale možné? A pokud ano, jaké metody mají největší šanci na úspěch?

Ačkoliv si to ženy (a někdy i samotný systém) odmítají přiznat, v našich životech existují procesy, které nemáme pod kontrolou. Kromě menstruace, jejího začátku a průběhu, nemáme kontrolu ani nad porodem. (Lékaři se ho často snaží vyvolat nejrůznějšími postupy, pokud ale není tělo připravené, tak to prostě nepůjde. Anebo jen za cenu mnoha komplikací.)

Po internetu také koluje nespočet rad, jak urychlit menstruaci. Abychom vám ale řekli naprostou pravdu, drtivá většina z nich se nezakládá na reálném základu a nefunguje.

Platí to ale o všech?

Jak urychlit menstruaci?

Pokud má menstruace přijít krátce před odjezdem na dovolenou, nebo byste si na konec menstruace potřebovala naplánovat důležité rande, v jehož průběhu očekáváte skotačení v posteli, je pochopitelné, že hledáte způsoby, jak svou menstruaci zkrátit. Je ale důležité vědět, že ne všechny metody fungují na ženy stejně, takže zatímco jedna skupina dam může slavit úspěch, další může dojít k závěru, že veškeré snahy o zkrácení periody byly v jejich případě zbytečné.

urychlení menstruace

Bylinky

Mezi bylinky, které se tradičně používají na menstruaci, patří pupalka dvouletá a třezalka tečkovaná. U druhé jmenované ale musí dávat velký pozor uživatelky hormonální antikoncepce, protože často ruší její účinek. (O čemž se dočtete v každém příbalovém letáku.) Sáhnout můžete i po měsíčku lékařském, šalvěji, fenyklu, zázvoru a maliníku.

Ani užívání těchto bylinek ale neznamená, že ke zkrácení periody dojde. Spíš očekávejte zmírnění příznaků PMS a bolestí. Bylinky spíše pomáhají se zvyšováním komfortu v období menstruace a k tomu, aby byla pravidelnější. (Pro tyto účely se hodí vyzkoušet přírodní doplňky stravy pro menstruující.)

Babské rady

Někdo doporučuje na zrychlení konce periopdy sex a masturbaci, protože kontrakce v děloze mohou přispět k rychlejšímu vylučování nevyužité sliznice. Dále můžete vyzkoušet pravidelnou pohybovou aktivitu. Zároveň ale dávejte pozor na to, aby vaše BMI nekleslo pod zdravou hranici, protože pak může dojít k úplné ztrátě menstruace.

Kdy pomůže lékař?

Pokud je menstruace abnormálně dlouhá a silná, takže při ní dochází k velké krevní ztrátě, nebo v případě, že je menstruace hodně nepravidelná a bolestivá, v takových případech doporučujeme návštěvu lékaře, který vás podrobí detailní prohlídce. Jedním z nástrojů, který může přispět k pravidelnější a méně problematické menstruaci, je užívání hormonální antikoncepce.

Napsat komentář