Špinění mimo cyklus: Příčiny a jak se ho zbavit

Ženy jsou zvyklé, že ke krvácení u nich dochází zhruba jednou za měsíc. Existují ale situace, v průběhu kterých můžete zaznamenat takzvané špinění. Krve sice není hodně, na druhou stranu, tělo tímto způsobem signalizuje, že se s ním nejspíš něco děje. Je třeba se kvůli tomu znepokojovat?

Ženy jsou na svůj cyklus a jeho projevy dost citlivé. Kromě toho, že některé podle těchto ukazatelů předcházejí nechtěnému otěhotnění, další zase chtějí jeho sledováním zvýšit šance na úspěšné početí.

Jedním z hlavních parametrů, jestli je vše v pořádku, je menstruace a krvácení obecně. Zatímco v některých případech je občasné špinění normální, existují situace, ve kterých byste měla pro jistotu vyhledat pomoc svého lékaře.

Příčiny špinění mimo cyklus

Špinění mimo cyklus může způsobit celá řada faktorů, včetně nevyhovující antikoncepce. V případě, že patříte mezi její uživatelky a všimnete si tohoto jevu, měly byste se poradit se svým ženským lékařem, který vám může vyměnit vámi používaný preparát za nějaký, který pro vás bude vhodnější. Také může jít o negativní následek drsnějšího styku, v jehož průběhu došlo k mikro trhlinkám.

špinění před po menstruaci

Před menstruací

Špinění před menstruací je naprosto normální. Nejčastěji se vyskytuje v době, kdy očekáváte její začátek. V případě, že ho u sebe zaznamenáte, měly byste si pro jistotu vzít tampon, vložku nebo jinou hygienickou pomůcku, protože se dá očekávat, že už to brzy přijde.

Po menstruaci

V případě, že neužíváte hormonální antikoncepci a jste zhruba v polovině cyklu (cca týden od konce menstruace), lehké špinění obvykle znamená, že ovulujete a můžete otěhotnět.

V těhotenství

Ne vždy musí špinění v těhotenství znamenat něco špatného. Například krátce před porodem může postupně odcházet hlenová zátka a můžete mít pocit, jako když očekáváte menstruaci. Lehké špinění na začátku těhotenství také nemusí být nutně negativní ukazatel. Na druhou stranu, vzhledem k tomu, že se může hodně věcí pokazit, raději bychom na vašem místě kontaktovaly lékaře, který vás pro jistotu prohlédne. Ne vždy může s příčinou krvácení něco dělat (což je například případ samovolné ztráty těhotenství), může vás ale alespoň trochu uklidnit.

Jak se zbavit špinění?

Jak už bylo řečeno, uživatelkám hormonální antikoncepce dost možná pomůže, když jim lékař předepíše jiný lék. Ženy, které antikoncepci neužívají, ale nechtějí krvácet v průběhu ovulace (a ani nechtějí otěhotnět) také mohou zvážit hormonální antikoncepci.

V neposlední řadě také můžete vyzkoušet dlouhodobé užívání přírodních doplňků stravy na podporu normálního menstruačního cyklu, na redukci citlivosti prsou a podobně, které podporují váš dlouhodobý komfort.

Napsat komentář