Bolest břicha při menstruaci: Jak ji zmírnit?

Bolest břicha při menstruaci zažívá mnoho žen. Jelikož se ale považuje za normální, nemáme kvůli ní žádné úlevy. Vzhledem k tomu, že během celého života prožijeme s periodou v součtu mnoho dlouhých let, podíváme se na to, jaké tipy a triky by vám mohly trochu ulevit.

V průběhu měsíce ženy procházejí několika fázemi, které mají připravit organismus na těhotenství. V případě, že k němu nedojde, vše končí (ale i začíná) menstruací, v jejímž průběhu se z organismu vyloučí nepotřebná děložní výstelka. Následně celý proces začíná znovu a končí až v klimakteriu, kdy na nás čekají zase další druhy potíží.

Kromě toho, že na ženskou pohodu a náladu mají vliv hormonální turbulence, moc ničemu nepomáhá ani skutečnost, že mnoho žen zažívá bolestivou periodu, v jejímž průběhu musí i přes zjevnou indispozici odvádět prvotřídní výkon.

Musí to tak ale opravdu být?

Proč bolí břicho při menstruaci?

Bolest břicha při menstruaci se považuje za normální. Nejčastěji za ni mohou kontrakce dělohy, která se snaží zbavit nevyužité děložní výstelky. V průběhu tohoto jevu není v děloze zajištěno normální zásobování kyslíkem a krví. Následkem toho se vyplavují látky, které nutí tkáně vysílat signály bolesti. Tento jev je přechodný.

Mnohé ženy také roky žijí s nediagnostikovaným zdravotním problémem, který může bolest při menstruaci zhoršovat. V poslední době se například čím dál tím častěji hovoří o endometrióze. Také ale může jít o zánětlivé onemocnění pánve či o fibroid. V případě, že máte podezření, že máte nějaký z těchto problémů i vy, nenechte se u lékaře odbýt a trvejte na důkladném vyšetření vašeho zdravotního stavu.

bylinky na bolest břicha při menstruaci

Co pomáhá na bolest břicha při menstruaci?

V první řadě vám pomůže, když si dovolíte zůstat ve větším klidu. Jenže, ne každá žena má ten luxus, že si může tuto radu dovolit. Případně si tuto praktiku může dovolit jen po krátký životní úsek.

Když to alespoň trochu jde, také vyzkoušejte aplikaci nahřívacího polštářku na podbřišek, který by měl pomoci uvolnit bolest a napětí. Po návratu domů se také doporučuje napustit si vanu teplé vody a jen tak v ní relaxovat. Tímto způsobem lze opět celkem dobře prohřát břicho, tentokrát spolu se zbytkem těla.

Kdo se na to cítí, ten se může věnovat i nějakému lehčímu cvičení. Skvělá je například jóga, která vás může zbavit nahromaděného stresu a špatné nálady. V neposlední řadě neuděláte nic zlého, když budete dodržovat optimální pitný režim, který by měl zahrnovat co nejvíce vody. Skvělé jsou i bylinné čaje. Naopak se vyhněte sladkým limonádám, kofeinu a alkoholu, které mohou bolest během menstruace zhoršovat.

Léky

Kdo trpí na opravdu nesnesitelné bolesti, kvůli kterým nemůže vyjít každý měsíc několik dní z domu, ten může sáhnout po silnějších lécích na bolest. Jelikož to ale není úplně nejzdravější, na vašem místě bychom trvaly na tom, aby lékař vyšetřil příčinu vašeho problému. Dost možná máte endometriózu a ani o tom nevíte.

Bylinky

V neposlední řadě můžete také vyzkoušet přírodní doplňky stravy s obsahem bylinek, které se tradičně spojují s vyšším menstruačním komfortem. Když je navíc doplníte o výše uvedené tipy a triky, existuje poměrně vysoká pravděpodobnost toho, že se bolest při menstruaci v následujících měsících o něco zlepší.

Ženy na menstruaci často používají:

A mnoho dalších, včetně třezalky tečkované, která podporuje lepší náladu. Třezalce by se ale měly velkým obloukem vyhnout dámy, které užívají hormonální antikoncepci, protože často způsobuje její selhání.

Jak tedy vidíte, možnosti existují. Možná to nebude hned, ale každý měsíc během své periody nemusíte zbytečně trpět.

Napsat komentář