Luteální fáze: Jak dlouhá by měla být?

V průběhu ženského menstruačního cyklu dochází k širokému spektru změn, které mají vliv na úspěšnost otěhotnění. V případě, že k němu během ovulace nedojde, systém se po nějaké době sám resetuje a vše začíná odznova. Co přesně znamená luteální fáze? A jaká je její normální délka?

O ženách se říká, že jsou cyklické. Speciálně pak ty, které neužívají hormonální antikoncepci, která zabraňuje ovulaci a každý měsíc udržuje hladinu hormonů v co možná největší stabilitě. Důvodem, proč k těmto změnám dochází, je nutnost odloučení nevyužité děložní výstelky, příprava vajíčka, které je vhodným kandidátem pro oplodnění, udržení těhotenství nebo naopak podpora procesů, které následně vedou ke spuštění další menstruace.

Během každé z těchto fází se s organismem žen děje něco trochu jiného. Zatímco v jedné fázi můžeme mít větší množství energie nebo chuť na sex, jindy můžeme být unavené a podrážděné.

Kam přesně patří luteální fáze? Jak dlouho trvá? A co když je příliš krátká, nebo příliš dlouhá?

Co je to luteální fáze?

Luteální fáze je ve zkratce to období, ve kterém nejčastěji zaznamenáváme příznaky premenstruačního syndromu (PMS). Zároveň je tato fáze z celého cyklu nejdelší. Obvykle trvá kolem 14 dní, ale jelikož je každá z nás trochu jiná, existují i dámy, které ji mají kratší nebo výrazně delší.

Během luteální fáze se navíc dostavuje široké spektrum negativních příznaků, kvůli kterým si ženy nemusí připadat dobře. Může jít například o zadržování většího množství vody, o podrážděnost, o akné a podobně.

luteální fáze délka

Jak zjistit délku luteální fáze?

Luteální fáze obvykle začíná ovulací a končí prvním dnem menstruace. To znamená, že klíčovou roli při jejím měření hraje znalost termínu ovulace. Kromě toho, že můžete využít menstruační kalkulačku, která vám dokáže na základě uvedených dat termín pravděpodobné ovulace vypočítat, můžete se pojistit ještě měřením bazální teploty.

Jakmile zjistíte, kdy ovulujete, můžete počítat dny až do začátku menstruace. Podle toho tedy zjistíte, jak je vaše luteální fáze dlouhá.

Co když je příliš krátká nebo dlouhá?

Jak už bylo řečeno, organismus každé ženy funguje trochu jiným způsobem. Nelze tedy očekávat, že všechny budeme mít ovulaci ve stejný den cyklu, že bude náš cyklus srovnatelně dlouhý, že naše menstruace má vždy stejnou dobu trvání a podobně. Proto se může odlišovat i délka luteální fáze každé z nás.

Když je luteální fáze příliš krátká, mohou mít ženy potíže s otěhotněním, protože než se zárodek stihne implementovat, dojde ke spuštění menstruace. 12 a méně dní délky se považuje spíše za kratší, minimálně 13 by pak měly mít ženy s delším menstruačním cyklem.

Jak podpořit zdraví menstruačního cyklu?

Každý organismus je nastaven jinak, takže ne vždy je možné ho dobře regulovat. Na druhou stranu, pomoci vám může celková úprava životního stylu, která může mít na pravidelnost a délku cyklu pozitivní vliv.

Jedním z tipů je cvičení jógy, která vám může pomoci se uvolnit, zbavit se nahromaděného stresu a podpořit celkovou hormonální rovnováhu. Také se doporučuje udržování zdravé tělesné váhy, protože nadváha i podváha mohou mít negativní vliv na plodnost.

Také se snažte pravidelněji cvičit, pohybová aktivita by ale neměla být příliš vysilující, protože v takovém případě může mít na pravidelnost menstruace a na schopnost počít spíš negativní vliv. Hodně podobné je to i u hladiny stresu. Pokud je ho tak akorát, může nás motivovat k lepším výkonům. Když je ho ale naopak hodně, může způsobit problémy s menstruací.

V neposlední řadě také vyzkoušejte dlouhodobé užívání přírodních doplňků stravy pro menstruující ženy, ve kterých najdete:

  • Kontryhel
  • Vitamín D
  • Vitamíny skupiny B
  • Maliník
  • Hořčík
  • Železo
  • Vitamín C

A další látky, které podporují pravidelnou menstruaci, snižují psychické napětí a zvyšují menstruační komfort.

Napsat komentář