Jak dlouho trvá menstruace?

Jakmile ženy vstoupí do puberty, čeká na ně menstruace, která je následně provází až do období menopauzy. I když oficiální údaje udávají, jaká je průměrná délka a síla menstruace, každá z nás je jiná, takže můžeme mít naprosto rozdílnou délku, průběh i sílu periody, a stále se nikdo z nás nebude vychylovat z normálu. Chcete vědět o tomto důležitém tématu něco víc? V tom případě se začtěte do následujících několika odstavců.

Menstruační krvácení může být u některých žen přesné jako hodinky, u dalších zase mohou být patrné jeho nepravidelnosti. Ty se mohou objevit hned po prvním krvácení, kdy se musí menstruační cyklus teprve ustálit. Případně se nepravidelnosti cyklu mohou dostavit i u žen v období perimenopauzy, v jehož průběhu dochází k významným hormonálním změnám, které vedou k přechodu.

Pak ale také existují ženy, které může trápit nepravidelná menstruace z nezjištěných důvodů, nebo kvůli nějakému onemocnění. (Například syndrom polycystických ovarií a podobně.)

Hodně se však liší i naprosto normální menstruace, na které není patrná žádná nepravidelnost nebo patologie. (Která může naznačovat, že trpíte endometriózou a podobně.) Ve své podstatě je to hodně podobné ovulaci, která u každé ženy taktéž přichází v trochu jiný čas a veřejně se obvykle operuje s průměrem, do kterého spadá pouze málokdo.

Jak dlouho trvá menstruační cyklus?

Některé ženy, které mají menstruační cyklus jako z učebnice, mohou mít délku jednoho 28 dní. Nejde ale zdaleka o všechny. Některé ženy mohou mít délku menstruačního cyklu 23 dní, ale i 35 dní. Všechny tyto údaje se navíc považují za normální, takže pokud se s některým z těchto čísel setkáváte ve svém osobním životě, nemusíte se kvůli tomu nijak znepokojovat.

jak dlouho trvá menstruace

Jak poznat, že se blíží konec menstruace?

Konec menstruace lze poznat celkem snadno. V první řadě vám doporučujeme počítat délku menstruace, protože díky tomu budete mít o datu jejího konce lepší představu. Ke konci menstruace se navíc snižuje intenzita krvácení a krev může mít tmavší (spíš nahnědlou) barvu. Úplně poslední den menstruace vám také doporučíme nosit intimky nebo tenké vložky, protože občas se ještě objeví tmavě hnědý výtok, který může ušpinit spodní prádlo. Jistota je jistota.

Co se týče konce menstruace před menopauzou, mezi hlavní projevy patří:

  • Změna délky a intenzity krvácení
  • Návaly horka a pocení
  • Úzkost a depresivita
  • Nespavost
  • Snížení libida
  • Infekce močových cest

A podobně.

Co když je menstruace příliš dlouhá?

Za normální délku menstruace se považuje 2-7 dní, s tím, že průměr se pohybuje kolem 5 dní. Síla krvácení bývá největší v první a druhý den, ale opět to nemusí být pravidlem.

V případě, že je vaše menstruace delší než je tento optimální normál, určitě je vhodné objednat se ke svému gynekologovi, který vám pomůže zjistit příčinu tohoto jevu. Učiňte tak i ve chvíli, kdy k takto rapidnímu prodloužení periody dojde během krátkého časového úseku. Případně vyhledejte pomoc i v případě, že se interval mezi jednotlivými periodami podezřele prodlouží nebo zkrátí.

délka menstruace

Slabá a krátká menstruace

Slabá a krátká menstruace může být příznakem něčeho jiného. Kromě toho, že v pokročilém věku může jít o příznak nadcházející menopauzy, v plodném věku může jít i o příznak těhotenství.

Mezi jeho nejčastější brzké projevy patří:

A mnoho dalších. Úplně na začátku se vyplatí udělat si orientační těhotenský test. (Pozor, i slabá druhá čárka znamená, že je test pozitivní.) Dále pak jděte potvrdit těhotenství ke svému gynekologovi, který se vás během vyšetření zeptá na to, jaké jsou vaše záměry.

V případě, že jste v produktivním věku a trápí vás bolestivá a nepravidelná menstruace, vyzkoušejte dlouhodobé užívání přírodních doplňků stravy na podporu vyššího menstruačního komfortu. Zralým ženám pak doporučíme bylinné doplňky stravy pro menopauzální ženy, které dovedou zmírnit nežádoucí vedlejší příznaky přechodu. V jejich složení by neměly chybět vitamíny skupiny B, drmek obecný, smldinec chlupatý a další.

Napsat komentář