Průjem při menstruaci: Co pomáhá?

Menstruace je periodicky se opakující proces, v jehož průběhu se organismus zbavuje nevyužité děložní výstelky. Vzhledem k tomu, že premenstruační syndrom a začátek krvácení často doprovází široké spektrum příznaků, toto období v měsíci nemusí být vůbec jednoduché přežít. Může ale s menstruací souviset i průjem? A pokud ano, co na něj může pomoci?

S počátkem menstruace se může spojovat například bolest a citlivost prsou, zadržování většího množství vody v těle, náladovost nebo bolest v podbřišku. Tyto potíže většinou bývají nejintenzivnější před začátkem krvácení a v prvních několika dnech, posléze postupně ustupují a s koncem menstruace se zcela vytratí. 

Některé ženy však mohou trápit intenzivnější projevy, mezi které může patřit omdlévání, zvracení a průjem.

Co s tím?

Příčiny průjmu při menstruaci

I když se o tomto tématu začíná více hovořit až v poslední době, průjem během menstruace je poměrně běžnou záležitostí, se kterou se setkává velké procento žen. Tento stav je zapříčiněn hormony, nemusíte se tedy bát, že na vás sedl bacil střevní chřipky. Během menstruace se navíc může měnit konzistence a vůně stolice.

Hlavním viníkem jsou prostaglandiny, které jsou důležité pro zahájení vylučování nevyužité děložní výstelky. V případě, že je v organismu víc prostaglandinů, než kolik dovede využít, mohou začít působit i na jiných místech. Kvůli tomu tedy může dojít i k již zmíněnému průjmu.

příčiny průjmu při menstruaci

Další zažívací potíže, které postihují ženy

V průběhu menstruace může docházet i k bolesti žaludku, nevolnosti a zvracení. Některé ženy mohou také reagovat na činnost hormonů a na s ní spojené změny životního stylu nepříjemnou zácpou. Za tímto jevem se může schovávat nejen bažení po nezdravých potravinách v době PMS, ale také nízká hladina prostaglandinů a vysoká hladina progesteronu.

V takovém případě se ženám obvykle doporučuje:

  • Víc cvičit
  • Jíst víc vlákniny
  • Pít větší množství vody

V případě, že se zácpa i přes tuto úpravu životního stylu nezlepšuje, je možné čas od času sáhnout po šetrných projímadlech. Jelikož si ale na projímadle můžete vypěstovat závislost a může se u vás objevit i pozdější problém s vyprazdňováním, kterému se říká “líná střeva”, je rozhodně dobré po nich sahat co možná nejméně.

Dále se u vás mohou objevit problémy se žaludkem, mezi které může patřit třeba žaludeční nevolnost. V případě, že zvracíte, nebo máte žaludek na vodě, vyplatí se sáhnout po neutrálních potravinách, mezi které patří suché pečivo, slané krekry, vývary se zeleninou, banány a další nedráždivá jídla. Úlevu mohou poskytnout i bylinkové čaje. Dobrý je například ten mátový a zázvorový.

Některé ženy také mohou trpět na menstruační plynatost a větry. I na ně mohou pomoci bylinky (třeba fenykl). Rozhodně ničemu neuškodí ani zdravější jídelníček a nahřívací polštářek, který dovede ulevit od křečí v podbřišku různého původu.

jak řešit průjem při menstruaci

Jak řešit průjem a plynatost?

Kromě výše uvedených tipů, které se týkají změny životního stylu a rychlých úlevových prostředků v momentech krize, můžete vyzkoušet dlouhodobé užívání přírodních doplňků stravy pro menstruující ženy, které obsahují komplex vitamínů a bylinek, jež přispívají k hormonální rovnováze a menstruačnímu komfortu.

Dobré jsou v tomto směru především:

  • Vitamíny skupiny B
  • Smldinec chlupatý
  • Drmek obecný
  • Kontryhel

A mnoho dalších bylinek, které vám mohou po nějaké době nabídnout vítanou úlevu.

Také nezapomínejte na to, že PMS a problémy během menstruace může zhoršovat napětí a stres, proto se snažte co nejvíce odpočívat a věnovat se aktivitám, které vám přinášejí potěšení. Náročnější věci můžete nechat na pozdější dobu, kdy se budete zase cítit ve své kůži.

Napsat komentář