Otěhotnění při menstruaci? Je to možné?

Hodně dospělých žen se ptá: Mohu otěhotnět při menstruaci? I když se některým jeví tato otázka banálně a řekly by vám, že rozhodně ne, tak jednoduché to zase není. V některých případech to totiž možné je.

Začneme tím, že si trochu zopakujeme, jakým způsobem funguje ženský menstruační cyklus. Vše končí a začíná menstruací, v jejímž průběhu se z těla vyloučí nevyužitá děložní výstelka, která neposloužila k těhotenství.

Celý systém se tím resetuje, takže pokud nejste uživatelky hormonální antikoncepce, ve vašem těle se začnou odehrávat hormonální změny, které vedou ke stimulaci nejkvalitnějšího vajíčka, které se během ovulace začne spouštět z vaječníku směrem do dělohy. V případě, že se v tu dobu setká se spermií, která ho oplodní, usadí se v připravené nové děložní výstelce a začnou se odehrávat další změny, které podporují vývoj plodu. (Některé hormony stopnou další ovulaci, začnou stimulovat přípravu prsou na kojení a podobně.)

I když mají ženy největší šanci na otěhotnění během ovulace, neznamená to, že během menstruace otěhotnět nelze.

Lze otěhotnět při menstruaci?

Možná vás to překvapí, ale ani během menstruace není pravděpodobnost úspěšného otěhotnění na úplné nule. I když je to riziko velmi nízké, rozhodně existuje. Hlavní pointa spočívá v tom, že všechny ženy nemají ovulaci ve stejnou dobu. I když se obvykle udává, že bývá zhruba v polovině cyklu (což může být cca 14. den), některé ženy mají cyklus výrazně kratší a ovulace u nich začíná krátce po skončení menstruace.

Jelikož se první den menstruace počítá jako první den nového cyklu, a vzhledem k tomu, že při nechráněném styku dovedou spermie v těle ženy přežít i po dobu několika dní, i sex během menstruace může být rizikový.

je možné otěhotnět při menstruaci

Kdy není možné otěhotnět?

Otěhotnět není možné jen v několika málo konkrétních případech. V první řadě není možné otěhotnět, pokud žena ještě nedosáhla puberty. Také nelze znovu otěhotnět, pokud už jste těhotná. A také nelze otěhotnět, pokud už máte za sebou menopauzu a došlo k vyhasnutí funkce vaječníků. Naprosto samozřejmě nelze otěhotnět ani v případě, že jste musely z nějakého důvodu podstoupit operaci, která vedla k odebrání důležitých ženských orgánů, které jsou pro otěhotnění nezbytné.

Co se týče antikoncepce, u ní je riziko neplánovaného otěhotnění snížené, rozhodně ale ne nulové. Některé ženy otěhotněly i přesto, že užívaly hormonální antikoncepci. Také otěhotněly ženy, které měly zavedené tělísko, ženy, které k ochraně používaly spermicid, kondom či vasektomii. (Proto existuje něco, čemu se říká index spolehlivosti jednotlivých antikoncepčních metod. Některé jsou spolehlivější než jiné, vše ale závisí na správnosti používání a někdy také na náhodě.)

Jak poznat plodné dny?

Pokud neužíváte hormonální antikoncepci a jste v reprodukčně aktivním období, kdy otěhotnět lze, plodné dny lze poznat podle mírně zvýšené bazální teploty. Také vás ale může píchat v podbřišku, může se dostavit lehké špinění a můžete mít zvýšenou chuť na sex.

V případě, že vás trápí nepravidelná menstruace či řešíte první příznaky menopauzy, vyzkoušejte dlouhodobé užívání přírodních doplňků stravy, které obsahují látky, jež přispívají k podpoře hormonální rovnováhy. V jejich složení hledejte drmek obecný, smldinec chlupatý, vitamíny skupiny B a další vitamíny a bylinky.

Napsat komentář