Jak léčit syndrom polycystických ovarií?

V poslední době se čím dál častěji hovoří o syndromu polycystických ovarií (PCOS), což je zdravotní problém, který v životě žen způsobuje široké spektrum potíží. Nejen, že má dopad na pravidelnost menstruačního cyklu, ale i na schopnost otěhotnět a na další oblasti ženského zdraví. Dá se léčit? A pokud ano, jak?

Za normálních okolností ženy každý měsíc ovulují. Z vaječníku se vydá na cestu nejkvalitnější a nejzralejší vajíčko, které když se setká s vhodnou spermií, uhnízdí se v děloze a dále se vyvíjí. Když to jde dobře, za devět měsíců z něj vznikne nový člověk.

Příroda ale občas dělá chyby, takže některé ženy nemusí mít dobrý hormonální profil pro udržení těhotenství. (Případně se ukáže, že zárodek má nějaký vážný defekt, kvůli kterému se ho tělo zbaví samo.) Pak ale také existují ženy, které otěhotnět nemohou. Například z důvodu toho, že trpí syndromem polycystických ovarií, o kterém bude dneska řeč.

Co je to syndrom polycystických ovarií?

Syndrom polycystických ovarií (PCOS) je stav, během kterého dochází k zastavení ovulace. Technicky vzato je to hormonální porucha, která je v ženské populaci častější, než by se mohlo na první pohled zdát. První příznaky se obvykle objevují už v pubertě, všimnout si jich ale můžete i později. Klíčové je, aby se ženám s PCOS včas poskytla léčba, jinak může dojít i k neplodnosti a k mnoha dalším potížím. (Například k rozvoji cukrovky 2. typu.)

co je syndrom polycystických ovárii příznaky

Jaké jsou jeho příznaky?

PCOS má široké spektrum příznaků, na úplném začátku si ale nemusíte dát jedna a jedna dohromady. Proto pro vás může být složité správně zvolit chvíli, kdy navštívit lékaře.

Mezi hlavní projevy tohoto problému patří:

  • Méně častá menstruace
  • Vynechávání menstruace
  • Bolestivá menstruace
  • Mužský typ ochlupení
  • Mastná pleť se sklonem k akné
  • Androgenní alopecie
  • Poruchy spánku
  • Zvětšené vaječníky
  • Problémy s hmotností
  • Snížená plodnost a neplodnost
  • Inzulinová rezistence

V případě, že se ženy s PCOS neléčí, mohou se marně pokoušet o otěhotnění. Také u nich ale existuje zvýšené riziko vzniku cukrovky 2. typu, metabolického syndromu a zhoubného nádoru dělohy. Právě to jsou hlavní důvody, kvůli kterým byste neměly nad PCOS mávat rukou.

Syndrom polycystických ovarií a menstruace

Syndrom polycystických ovarií tradičně doprovází poruchy menstruace. To je celkem často dáno tím, že neprobíhá ovulace, na kterou má negativní vliv hormonální nerovnováha. Datum menstruace také může být velmi těžké spočítat, takže vás může překvapit v nějaký málo vhodný moment. 

Z důvodu nepravidelné ovulace a nepravidelné menstruace navíc můžete mít problém s výpočtem plodných dní, takže pro vás může být náročnější vypočítat termín, kdy máte největší šanci na otěhotnění.

pcos příčiny léčba

Jak na léčbu a prevenci?

V současné době neexistuje způsob, jak by se dalo PCOS předcházet. Lékaři totiž ani nevědí, co tento problém u některých žen vyvolává. Jakmile ale dostanete svoji diagnózu, odborník vám s největší pravděpodobností jako první doporučí změnu životního stylu, která může vhodným způsobem kompenzovat vaše potíže.

Obvykle se ženám s PCOS doporučuje přiměřená pohybová aktivita a zdravější jídelníček, který by měl obsahovat minimum zpracovaných potravin a sladkostí. Naopak by měl zahrnovat dostatek vlákniny a výrobků, které pomáhají udržovat normální hladinu krevního cukru.

V případě, že žena neplánuje děti, lékař může doporučit i užívání hormonální antikoncepce, která může pomoci řešit potíže s mastnou pokožku či působení mužských pohlavních hormonů v těle.

Ženy, které děti mít chtějí, musí počítat s hormonální stimulací vaječníků, případně se také doporučují další metody asistované reprodukce. 

Na menstruační cyklus také může mít dobrý vliv dlouhodobé užívání bylinek, které přispívají k udržování hormonální rovnováhy. Patří mezi ně například drmek obecný, vitamíny skupiny B, smldinec chlupatý a mnoho dalších látek, které by neměly chybět ve složení kvalitních přírodních doplňků stravy pro ženy.

Napsat komentář