Nahřívací polštářek: Pomocník při menstruaci

Nahřívací polštářek do mikrovlnky je vynález století. Stačí, když ho na několik minut zapnete a přiložíte ho na bolavé, či jinak namáhané místo. Mezi lidmi je jeho rozšíření dokonce tak velké, že se začal doporučovat na menstruační bolesti. Pokud jste ho zatím nezkoušela, dáme vám pár tipů, jak s nahříváním začít. 

Nahřívací polštářek obvykle nachází uplatnění při zmírňování pohybových obtíží. Jeho vhodnou alternativou bývají zahřívací náplasti, které se nalepí na namáhané místo a dovedou uvolňovat teplo po velkou část noci, nebo dne. (Tahle varianta je dobrá, pokud někam jedete, nebo jdete do práce a nemůžete jen tak v klidu ležet.)

Problém s náplastí ale spočívá v tom, že se ji nehodí použít na všechno. Například na menstruační bolesti, kterými v průběhu produktivního života trpí podstatná část žen. U nahřívací náplasti navíc nelze regulovat její teplotu. Což jsou důvody, kvůli kterým byste si měla koupit, nebo vyrobit nahřívací polštářek na menstruaci i vy.

nahřívací polštářek jak funguje

Jak funguje nahřívací polštářek?

Nahřívací polštářek bývá textilní povlak, který je naplněný materiálem, který do sebe absorbuje teplo. To následně uvolňuje do míst, na který se polštářek rozhodneme přiložit. (Pokud se chystáte vyrobit nahřívací polštářek na menstruační bolesti doma, do povlaku na polštář zašijte syrové kroupy. Opravdu to funguje.)

Některé ženy pak dávají přednost speciálním nahřívacím polštářkům, které se zapojují do zásuvky. V podstatě jde tedy o nahřívací dečky. U ní ale může existovat riziko vznícení. Poslední osvědčenou variantou je i gumová přikládací láhev, která je naplněná teplou vodou.

Jak ho správně používat?

V první řadě je důležité, aby byl nahřívací polštářek vyrobený z nehořlavé látky. Ideální jsou tedy pro jeho výrobu přírodní materiály. A nikoliv syntetika. Syrové krupky navíc dobře snáší zahřátí v mikrovlnce i na vyšší teploty. U koupených polštářků se řiďte při zahřívání tím, co uvádí na obalu výrobce. (To znamená, že byste neměla překračovat délku zahřívání ani výši použité teploty.)

U nahřívací láhve dávejte pozor na to, abyste nepoužila příliš horkou vodu. Kromě toho, že by mohla narušit odolnost gumy by vás mohla popálit.

jak používat nahřívací polštářek

Nahřívací polštářek přiložte na bolavé místo a nechte ho působit. Pokud je vám teplo nepříjemné, chvíli počkejte, až se teplota polštářku pozvolna sníží. U citlivé pokožky by se neměl polštářek přikládat přímo na kůži.

Využití nahřívacího polštářku

Nahřívací polštářky se vám doma sejdou z mnoha různých důvodů. Když budete dbát na bezpečnost používání, dokážete s jejich pomocí zmírnit i celou řadu jiných obvyklých potíží.

Zkusit můžete:

  • Nahřívání bederní páteře
  • Nahřívání krční páteře
  • Nahřívání kolena (je ale potřeba dávat pozor na to, aby v bolavém místě nezačalo cukat, to by mohlo značit, že je v něm přítomný zánět, který by mohlo teplo ještě podpořit)

Samozřejmě, lze přistoupit k tomu, že si dáte nahřívací polštářek do postele a necháte ho uvolňovat nahromaděné teplo u studených nohou. 

nahřívací polštářek menstruace

Bolestivá menstruace

Nahřívací polštářek vám bude velmi nápomocný i během bolestivé menstruace. Zvlášť, pokud cítíte silné menstruační křeče, či jiné nepohodlí v podbřišku

Bolest je často způsobená stahem cévek. Což může vyvolávat napětí a bolest. Přiměřené působení tepla přispívá k tomu, aby se tolik nestahovaly. Díky čemuž by se měla po určitém čase dostavit citelná úleva. 

Dále u toho nezapomeňte na:

  • Fyzický i psychický klid
  • Pitný režim

Pokud jsou vaše bolesti opravdu nesnesitelné, můžete zvážit užívání léků. Mělo by jít ale až o opravdu krajní řešení. Spíše vsaďte na dlouhodobé užívání doplňků stravy na menstruaci, které obsahují bylinky.

Napsat komentář