Menstruační kalíšek: Jaké jsou jeho výhody?

Ženy menstruují po dobu mnoha desítek let. A to (až na případné těhotenství) každý měsíc. Jelikož si nemůžeme z mnoha důvodů dovolit nechat krev volně vytékat, musíme používat jednorázové menstruační pomůcky. Protože se ale musí velmi často měnit, vzniká ohromná hromada odpadu, která má negativní dopad na životní prostředí. Může s tím pomoci menstruační kalíšek?

Někteří lidé říkají, že pravidelný menstruační cyklus není přirozený a jde o trend, který se poprvé masivně objevuje až v současné společenské etapě. V minulosti, kdy ještě neexistovala žádná masově rozšířená forma ochrany proti neplánovanému početí byly totiž ženy a dívky věčně těhotné.

Je otázkou, zda má negativnější dopad pravidelné krvácení, nebo neustálé rození dětí. Faktem ale je, že častější menstruace znamená větší spotřebu jednorázových hygienických pomůcek. Jelikož se po použití vyhodí, za rok se nashromáždí obrovské množství odpadu, který zhoršuje už tak neutěšenou situaci globálního životního prostředí. 

Nebyli bychom ale lidé, kdybychom nepřišli na to, jak postupující ekologické katastrofě zabránit. Odpověď najdeme v používání šetrných pomůcek, mezi které patří i menstruační kalíšek.

Co je to menstruační kalíšek?

Menstruační kalíšek je moderní menstruační pomůcka na zachytávání krve a zbytku děložní výstelky. V současné době jde o výrobky z lékařského silikonu, které mají tvar kalíšku, ve kterém se shromažďuje tekutina. Jelikož se vylévá, po očištění můžete kalíšek instalovat zase zpátky na místo. Při správné péči vám vydrží i po dobu několika let. Jde tedy o ekologické a zároveň i o ekonomické řešení.

jak používat menstruační kalíšek

Jak ho správně používat

I když to zní pohádkově, faktem je, že s nákupem menstruačního kalíšku to není tak snadné, jak to na první pohled vypadá. Nejen, že si žena musí vybrat vyhovujícího výrobce, ale musí dbát i na správnou velikost kalíšku. Jiný kalíšek potřebují ženy, které ještě nerodily a mají slabší menstruaci a ty, které už rodily a každý měsíc krvácejí silně. Není výjimkou, že žena najde perfektní kalíšek až na několikátý pokus.

Když už se trefíte a máte správnou velikost, musíte se naučit se svým kalíškem správně manipulovat. Nejde jen o jeho zavádění, které má velký vliv na to, jestli ho v sobě cítíte, nebo zda bude správně zachytávat krev, ale i o jeho vyndavání. Pro necvičené prsty může být právě tohle dost zásadním problémem.

Až na tyhle dvě drobnosti je používání menstruačního kalíšku velmi jednoduché. Dá se nosit po dobu 6-12 hodin. (Záleží to na tom, co uvádí výrobce.) Na toaletě vyjmete kalíšek ven, vylijete z něj krev a opláchnete ho čistou vodou. A zase ho zavedete zpátky. Večer, po příchodu domů, kalíšek vyvařte v horké vodě.

co je to menstruační kalíšek

Užitečnost, nebo moderní trend?

Z našeho úhlu pohledu je používání menstruačního kalíšku jednoznačně krokem, který vede správným směrem. Produkce odpadu je alarmující, takže použitím pomůcky, která vám trochu déle vydrží, je něco, co může v globálním měřítku trochu pomoci. 

Faktem ale je, že menstruační kalíšek (i přes veškerou snahu) nevyhovuje všem ženám. Takže by se do jeho nošení neměly nutit. Těmto dámám bychom určitě doporučili menstruační kalhotky.

Výhody a nevýhody

Mezi výhody menstruačního kalíšku patří:

  • Ekologičnost
  • Ekonomičnost
  • Materiál, který nepodporuje množení cizorodých látek
  • Dlouhá životnost
  • Větší výběr velikostí

Jeho nevýhodou je ale:

  • Že ho nemohou nosit dívky a ženy, které ještě neměly intimní styk
  • Že se ženy musí naučit, jak s ním manipulovat
  • Že nemusí být pohodlný

Každý se musí rozhodnout sám. I přesto si ale myslíme, že nákup ekologicky šetrných pomůcek pro opakované použití by měla vyzkoušet každá reprodukčně aktivní žena.

Napsat komentář