Cviky na pánevní dno pro ženy

Stárnutí, ale i nevhodný způsob života či porod může vést k oslabení svalů pánevního dna. To by nás mělo všechny zajímat, protože jsou zodpovědné za kvalitu našich sexuálních prožitků, ale i za tak zásadní věci, jako je normální fungování svěračů močového měchýře a análního otvoru. Proto bychom měly naše pánevní dno pravidelně cvičit!

Na veřejnosti se o tom příliš nemluví, ale mnoho lidí v dnešní době trpí na oslabené svaly pánevního dna. Zatímco u žen to může způsobovat menší citlivost na stimulaci, u mužů jsou to zase otevřené dveře pro potíže s močením. Obě pohlaví pak zažívají nějakou formu inkontinence. 

Což rozhodně není příjemné. Představte si, že jste v práci, nebo na nějakém jiném veřejném místě, trochu zakašlete, nebo se zasmějete a stane se vám nehoda. Samozřejmě, řešit to mohou inkontinenční vložky, ale kvůli nim si zase připadáme naprosto nemožně. Ale co se s tím dá dělat?

Pokud se nechcete se svým stavem jen tak smířit, vyzkoušejte nejlepší cviky na pánevní dno. Těmi jsou nám všem velmi dobře známé Kegelovy cviky!

Kegelovy cviky na pánevní dno

Když se někdo zmíní o posilování svalů pánevního dna, většině lidí okamžitě naskočí Kegelovy cviky. A tak je to správně. Protože právě ony vám mohou (i přes svou jednoduchost) velmi efektivně pomoci.

kegelovy-cviky-na-panevni-dno

Vzhledem k tomu, že k nim nepotřebujete žádný cvičební úbor, pomůcky ani spoustu času, můžete je vykonávat každý den. Navíc bez toho, aniž by si vašeho cvičení kdokoliv všiml. Z našeho pohledu jde tedy o naprosto ideální řešení pro každého, kdo má alespoň malý zájem o to pro sebe něco udělat.

K čemu jsou dobré

Hlavním cílem cviků je posílení svalů, které se nacházejí v pánevní oblasti. To ale o jejich prospěšnosti mnoha lidem nic konkrétního neřekne. Proto si uvedeme několik příkladů.

Kegelovy cviky prospívají:

  • Při léčbě inkontinence
  • Lepšímu vyprazdňování
  • Lepší kontrole úniku plynů
  • Lepším sexuálním prožitkům

Mnoho lidí je přesvědčeno, že z pozitiv Kegelových cviků mohou těžit pouze ženy. Ve skutečnosti se ale dají provádět nehledě na pohlaví. U mužů se mohou zlepšit potíže s erektilní dysfunkcí, nebo s problémovou prostatou. Taktéž jde u nich o prostředek, který zmírňuje inkontinenci.

postup při cvičení kegelových cviků

Klidně se tedy domluvte, že budete toto cvičení provádět společně. A brzy jistě uvidíte zajímavé výsledky.

Postup při cvičení

Jediný problém s Kegelovými cviky, který může reálně nastat, je to, že je nebudete dělat správně. Proto vám dáváme k ruce návod, jak postupovat krok po kroku.

Nejlépe uděláte, když:

  • Si odskočíte na toaletu a vykonáte svoji potřebu
  • Si najdete klidné místo, na kterém vás nebude chvíli nikdo rušit
  • Se položíte na zem, nebo na jinou rovnou plochu (třeba na postel)
  • Zjistíte, které svaly pánevního dna máte povolovat a zatínat (jsou to ty, kterými zastavujete proud moči, případně se snažte svaly stáhnout prst)
  • Budete tyto svaly zatínat na tři vteřiny a zase je povolovat
  • Je budete opakovat desetkrát po sobě

Vaším cílem by mělo být provádění Kegelových cviků třikrát denně. (To znamená dohromady 30 stažení a povolení.) 
Ve vašem vlastním zájmu bychom vám nedoporučovali, abyste se pokoušely udělat si série do zásoby. Mohlo by se stát, že se přetrénujete a nebude vám to příjemné. Raději si tu malou chvíli pro sebe najděte. I když budete třeba zrovna na cestách. Kegelovy cviky by vás také neměly bolet.

Napsat komentář